Vlasnik bi rotvajlerici koja je na Božić napala dijete trebao staviti brnjicu

Vlasnik bi rotvajlerici koja je na Božić napala dijete trebao staviti brnjicu

S ranom od ugriza ispod desne lopatice, u šibenskoj bolnici, na dječjem odjelu, leži trogodišnjak koji je preživio napad rotvajlerice na božićno poslijepodne, kada je s majkom i ocem izlazio iz kafića u središtu Ražnja, piše Slobodna Dalmacija.

Dječakov otac Marin L. zgrožen je činjenicom da se i nakon događaja isti psi mjestom šetaju bez povodca i brnjice, unatoč prijavi policiji.

Napad rotvajlerice

„Evo, upravo smo supruga i ja u bolnici kod sina. Nadamo se kako će ga danas otpustiti kući jer je gotova terapija antibiotikom. Velika sreća je što mi sinu nisu probijena pluća jer ga je donekle zaštitila debela zimska odjeća“, kazao je Slobodnoj Dalmaciji Marin u četvrtak popodne.

Prema pričanju dječakovog oca napad se dogodio na sam Božić, na ulazu u kafić gdje je cijela obitelj s malim psom prije toga mirno sjedila na piću. Kad su, naime, izlazili iz kafića, ugledali su dva rotvajlera kako šeću bez brnjice i povodca. Rotvajleri su se zaletjeli prema njima, te su se oni pokušali skloniti u kafić. Nisu, međutim, uspjeli zatvoriti vrata, pa se jedan rotvajler bacio na njihovog psića, a jedan na dijete i počeo ga trgati. Uz pomoć vlasnika kafića otac je uspio otrgnuti psa s djeteta, te su otišli na Hitnu u Šibenik.

Vlasnik rotvajlera Branko M. pak u svom istupu za Slobodnu, tvrdi kako se nije radilo o napadu dva psa, nego je za ugriz odgovorna samo kuja.

„Shrvalo je to i nas, cijelu mi obitelj. Imam petero djece i pet pasa, svako dijete ima svoga psa. Moj sin od 12 godina i kći od 13 bili su u objektu preko puta toga kafića kada su oni izišli sa svojim psom. Moja kuja rotvajlerica krenula je na njihova psa, ne na dječaka, otrgla se mom sinu koji ju je vodio na povodcu. Mislim da se ozlijeđeni dječak našao između nje i njihova psa, na kojeg je krenula. Kažem vam stvarno kako je samo ona krenula prema njima, ni jedan moj drugi pas. Inače imam dva rotvajlera, jednu čivavu, jednog jorkširca i jednog mješanca. Bila mi je veterinarska služba i utvrdili su kako su moji psi redovito cijepljeni. Stalno su u kontaktu s ljudima i nisu agresivni“, kazao je vlasnik psa za Slobodnu, te dodao kako mu je iskreno žao, ali da će policija protiv njega podnijeti prekršajnu prijavu jer su ozlijede okarakterizirane kao lakše.

Djeca ne bi trebala sama šetati pse

Nezahvalno je komentirati takve članke, kaže instruktorica i stručnjakinja za ponašanje pasa Sandra Ilievski, jer se zapravo nikad ne zna točno što se dogodilo. „Ovo je užas i tko zna što se stvarno dogodilo i zašto“, odgovara nam. Ovo je jedna „rekla-kazala“ priča u kojoj otac tvrdi jedno, a vlasnik drugo.

„Moguće da se kuja zaletjela na njihovog psića, moguće i da je preusmjerila agresiju na dijete. Pitanje je li to prvi puta, možda je što se djeteta tiče, no ako ovako reagira na druge pse, vlasnik bi u svakom slučaju trebao više paziti i staviti brnjicu, o šetnji bez povodnika da ne pričam“, ističe Sandra Ilievski.

Osvrnula se i na dio izjave u kojoj vlasnik rotvajlera ističe da „ima petero djece i svaki ima svog psa“.

„Malodobna djeca nemaju niti bi trebala imati “svog psa”. Za psa je po zakonu odgovorna isključivo punoljetna osoba. Djeca uopće ne bi trebala ili smjela šetati psa bez nadzora odrasle osobe, pa taman da se radi o čivavi, a kamo li o psu veličine i snage poput rotvajlera. Pogotovo ne na javnim mjestima gdje se nezgode poput ove mogu desiti u sekundi. Mišljenja sam da velike i snažne pse ne bi trebale imati i šetati niti mlađe punoljetne osobe, bar ne bez dozvole i procjene“, kaže Ilievski.

Jelena Oberman

FOTO: Robert Oberman /Alter