Categories OSVRTI

Trakavica u SDP-u se nastavlja, a s njom i pad rejtinga

Već mjesecima SDP trese groznica. Traži se ostavka aktualnog predsjednika Davora Bernardića, međutim jasne ideje tko bi ga mogao naslijediti nema. Spekuliralo se u javnosti o različitim kandidatima, a svako malo na površinu ispliva neko novo ime. U svemu tome SDP, kao i njegov aktualni predsjednik, djeluje pogubljeno.

SDP i krupni kapital

„U vremenima najveće pljačke od strane pojedinaca iz Vlade, na mene se vrši pritisak da odem. Ruše me interesni lobiji i krupni kapital, jer sam progovorio o Agrokoru. Njima je u interesu kaos u SDP-u. Vjerujem da bi to radili svakom predsjedniku iza mene, stoga je moj zadatak zaštititi demokratske procedure i vratiti razgovor unutar stranke“, pomalo je šizofrena izjava Davora Bernardića, koju je izrekao u ponedjeljak.

Već krajem 2016. godine, nakon odlaska bivšeg premijera Zorana Milanovića s čela SDP-a i izbora novog, počele su trzavice unutar naše najveće oporbene stranke. Bernardiću se prvenstveno zamjeralo, i zamjera, da nema karizmu vođe zbog čega pada rejting stranke. Neslavne epizode s reklamiranjem kupusa i drugih prehrambenih proizvoda na društvenim mrežama koje su izazivale podsmjeh u javnosti, samo su to neraspoloženje potpirivale.

Pismo nezadovoljnika

Raskol između dvije frakcije, one za i one protiv Bernardića, kulminirao je početkom ljeta, u lipnju, kada su nezadovoljnici iz SDP-a odaslali otvoreno pismo s 91 potpisom članova stranke, u kojem izražavaju svoje nezadovoljstvo (ne)radom i traže Bernardićevu smjenu. Kriza je, činilo se tada, okončana u srpnju suspenzijom četiri člana predsjedništva stranke, koji su bili među pučistima. No, ona do današnjeg dana ne jenjava. Kao ni interes medija koji svaku stranačku sjednicu pozorno prate iščekujući rasplet, kojeg još uvijek nema na vidiku. Trakavica sa SDP-om tako se nastavlja i teško je predvidjeti kako će ona završiti. Hoće li to biti daljnjim padom rejtinga stranke i Bernardićevim konačnim slomom, ili će se Bernardić oštrije obračunati s pučistima u stranci i povratiti povjerenje svojih birača, ostaje tek za vidjeti.

Jelena Oberman

FOTO: Facebook