Categories AKTUALNO

Tjedni pregled: „Za dom spremni“ odjekivao Splitom na dan osnutka zločinačke NDH

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u subotu je posjetila Jasenovac, kako bi u tišini, i izvan službene ceremonije, odala počast žrtvama zločinačke Nezavisne države Hrvatske (NDH). Na zajedničku komemoraciju koja se održava u nedjelju, ne ide, jer ne želi ići ako se ide odvojeno, što je sada slučaj.

Odvojene komemoracije u Jasenovcu

U Spomen području Jasenovac u petak je, naime, organizirana komemoracija u znak sjećanja na proboj jasenovačkih logoraša, u organizaciji Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj, Srpskog narodnog vijeća, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i Saveza Roma „Kali Sara“, odnosno udruga manjina iz čijih je redova bilo najviše žrtava u ustaškom logoru. Oni već četvrtu godinu zaredom odaju počast ustaškim žrtvama odvojeno od službene državne svečanosti. Pridružilo im se i izaslanstvo SDP-a na čelu s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem.

U svom govoru predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus kazao je da će na komemoraciji i dalje biti sami dok se pozdrav „Za dom spremni“ ne makne iz službene uporabe.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u subotu da bi za hrvatsko društvo bilo zdravo da postoji jedna komemoracija u Jasenovcu. Smatra da je ova Vlada po tom pitanju puno uložila, te da bi do većeg napora trebalo doći i s druge strane.

Skup u Splitu na dan osnutka NDH

No, Hrvatsku je u srijedu, 10. travnja, koji je inače datum osnutka zločinačke NDH, sablaznio skup HOS-ovaca u Splitu kojim je odjekivao pozdrav „Za dom spremni“.  Pozivu okupljenima da upute „stari hrvatski pozdrav“ pridružio se i svećenik Mate Munitić koji je predvodio molitvu.

Iako „Za dom spremni“ nije stari hrvatski pozdrav, nego ustaški pozdrav pod kojim su progonjeni, mučeni i ubijani Židovi, Srbi, Romi, kao i brojni politički neistomišljenici ustaškoga režima za vrijeme Drugoga svjetskog rata, HOS-ovci smatraju da imaju pravo koristiti ga. Ističu da su se oni pod tim pozdravom borili u Domovinskom ratu protiv JNA i četničkih paravojnih postrojbi. Međutim, za dan svoga okupljanja odabrali su baš datum osnutka zločinačke, ustaške i kvislinške NDH u gradu kojeg je zajedno s ostatkom Dalmacije Ante Pavelić, poglavnik NDH, predao fašističkoj Italiji.

Posjet Kineza obilježio tjedan

Tjedan je obilježio četverodnevni posjet kineske delegacije na čelu s predsjednikom Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqianga, te 8. summita šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine koji je održan u Dubrovniku. Hrvatska je vlada kineskim partnerima ponudila ulaganje u hrvatske luke, brodogradnju i željezničku infrastrukturu.

Prema najavama premijera Andreja Plenkovića uskoro bi predstavnici ključne kineske kompanije koja se bavi brodogradnjom trebali posjetiti Uljanik i 3. maj. Tek onda će se vidjeti jesu li zainteresirani biti strateški partner koji bi pomogao restrukturiranje ta dva posrnula brodogradilišta.

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva i kineska kompanija Huawei potpisali su memorandum kojim se želi potaknuti suradnja Hrvatske i te kineske kompanije na područjima digitalizacije. Memorandum o izgradnji novog stadionskog kompleksa Kantrida u Rijeci potpisali su hrvatska tvrtka Stadion Kantrida i kineska tvrtka Top International Engineering Company.

Kinezi su zainteresirani i za ulaganje u Kumrovec. Kineska poduzetnica Jiang Yu obišla je Kumrovec i kazala je kako je zainteresirana za kupovinu bivše kumrovečke Političke škole, danas zapuštenog hotela Zagorje. Kazala je kako jako poštuje ovdašnju kulturu i povijest, te da ta općina ima veliki potencijal za razvoj kulturnog turizma.

Najavljeno je i da će Kina od nas uvoziti mlijeko i mliječne prerađevine, što je izazvalo podsmijeh u dijelu opozicije. U MOST-u tvrde da Vlada obmanjuje javnost jer Hrvatska ne proizvodi ni dovoljno mlijeka za vlastite potrebe.

Zagađenje voda

MOST-ovac Miro Bulj ovoga je tjedna upozorio na zagađenje dvaju rijeka u Dalmaciji – rijeke Krke i rijeke Jadro. O tome je progovorio na licu mjesta, ali i u Saboru gdje je donio zagađenu vodu iz rijeke Krke. Ističe da se radi o najvećem resursu u Dalmatinskoj zagori i ne budemo li vodu zaštitili ne piše nam se dobro. „Zakon o zaštiti krša ima Slovenija, ne vidim ni jedan razlog da ga mi nemamo, isti Zakon se može primijeniti i kod nas, a ja ga imam u pripremi i predložit ću ga u Saboru!“, kaže Bulj.

Referendum protiv financiranja stranaka iz proračuna

Živi zid najavio je u srijedu da će u svibnju organizirati prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma pod motom „Uzmite novac strankama“. Traže ukidanje financiranja političkih stranaka iz državnog proračuna. Kako su pojasnili na konferenciji za novinare u Saboru, stranke bi se trebale financirati isključivo iz članarina i donacija.

Počela predizborna kampanja

Počela je izborna promidžba za izbore u Europski parlament, a s njom i prvi ekscesi i prve bizarnosti. Cirkus u sabornici ovoga je puta, umjesto Pernara, u četvrtak izazvao SDP-ov Gordan Maras.

On je preko cijele poleđine svog laptopa zalijepio naljepnicu sa svojom promidžbenom porukom. Zaradio je dvije opomene i prijetilo mu je udaljenje sa sjednice, te je Maras izašao sam kako ga saborska straža ne bi iznijela. No, pritom je ostavio otvoren laptop.

Furio Radin, koji je preuzeo predsjedavanje od Gordana Jandrokovića, koji je prvi upozorio Marasa na nedopuštenu promidžbu u Saboru, zamolio je klub SDP-a da se dogovore tko će zaklopiti laptop.

Maras je potom, sljedećega dana, na svom Facbook profilu raspisao nagradni natječaj u kojem se može osvojiti ni manje, niti više nego – blender! Pozvao svoje pratitelje da se u komentarima pridruže nadopunjavanju i prepravljanju njegovog izbornog programa, čime sudjeluju u tom, dosad neviđenom, predizbornom, nagradnom natječaju.

Iz još nepoznatih razloga, u srijedu, na prvi dan izborne kapanje obrisana je i Facebook stranica Ivana Pernara s gotovo 300 tisuća pratitelja, no sljedećeg dana Facebook ju je vratio.

Jelena Oberman

FOTO: Unsplash