Tjedni pregled: Neka odnesu i moje strojeve!

Tjedni pregled: Neka odnesu i moje strojeve!

U Francuskoj traju dosad neviđeni i najmasovniji prosvjedi, takozvani prosvjedi žutih prsluka. Njima, između ostalog, radnici traže i minimalnu plaću od 1300 eura. Na sebi svojstven način prokomentirao ih je naš bloger i uspješni poduzetnik Marin Rogić. On kaže:

„Vidim da su žuti prsluci poprilično ozbiljni u razračunavanju sa kapitalizmom i da je pokret došao već do Belgije. Ima tu i zastava sa srpom i čekićem i ostalih drangulija. Obzirom da već nekoliko tjedana jašim po 16 sati dnevno na dva stroja koja nikak nemrem uštimat lijepo molim drage prsluke da ih odnesu kada dođu do Zaprešića. Pomoći ću im utovariti iste na kamion.“

Lete ptice, lete avioni

„Hrvatska je valjda jedina zemlja/činjenica/stvar/situacija koja može posvađati Ameriku i Izrael“, prokomentirao je moj prijatelj na Facebooku, u najmanju ruku, nezgodnu situaciju koja je nastala zbog prodaje izraelskih aviona Hrvatskoj. Podsjetimo, hrvatska je Vlada u ožujku ove godine donijela odluku o nabavi borbenih aviona od Izraela. Iako se javno negodovalo da su 30 godina stari avioni prestari za kupovinu, ispalo je da su ih Izraelci toliko modernizirali da Amerika sada ne dopušta prodaju. Stoga su sada za pregovarački stol sjele sve tri zainteresirane zemlje. Eto, neka je i Hrvatska jednom neki faktor u svjetskoj politici. Iako je pitanje što će uopće nama takvi avioni.

Profesor nema potporu svih učitelja

Mediji su se raspisali o tome kako profesor koji je pretukao dvojicu srednjoškolaca u utorak u Tehničkoj školi u Čakovcu uživa masovnu potporu svih učitelja. Jasno je da je učiteljima voda došla do grla s nasiljem i bezobrazlukom koje pokazuju određena djeca, a sustav ne čini ništa po tom pitanju, no potpora nije unisona. Naš bloger i profesor njemačkog jezika, diplomirani fonetičar i orguljaš Hrvoje Banaj na svom Facebook profilu je napisao kako mu kao kolega ne daje potporu za to što je učinio. „Javljaju mediji da onaj Njofra, kaj je dobil po piksi od dece, ima punu podršku kolega. E, NEMA!“, napisao je. A mi se samo možemo složiti. Nasilje nikad nije rješenje.

Nema udomljavanja za homoseksualne parove

Hrvatski sabor većinom je glasova usvojio novi zakon o udomiteljstvu, iako je vladajući HNS ostao suzdržan. Tako osobe homoseksualnih sklonosti koje žive u registriranom partnerstvu neće ipak moći biti udomitelji.

Kako piše croL.hr Daniel Martinović, koordinator udruge Dugine obitelji kazao je kako je ponižavajuće i poražavajuće vidjeti rezultate današnjeg glasanja o Zakonu o udomiteljstvu.

“Njime je još jednom životnim partnerima i partnericama poručeno da su građani i građanke drugog reda, a najbolji interes djeteta nije uzet u obzir. Političari su imali danas priliku pokazati odlučnost i zalaganje za europske vrijednosti, ali ipak su prevladale predrasude i homofobija kojoj smo svjedočili zadnjih dana čak i tijekom rasprave u Saboru. Zatražit ćemo mišljenje Ustavnog suda jer smatramo da ovakav zakon diskriminira na više razina, i nadamo se da će se Zakon promijeniti čim prije kako bi pomogao najranjivijim skupinama u našem društvu”, kazao je Martinović za croL.hr. 

Jelena Oberman

FOTO (ilustracija): Alter, Robert Oberman