Nemaju ni snage niti volje za borbu za svoja prava, boje se troškova ili nečije osvete

Nemaju ni snage niti volje za borbu za svoja prava, boje se troškova ili nečije osvete

Premda je gospodarstvo u porastu, raste siromaštvo, upozorio je Ured pučke pravobraniteljice Lore Vidović u ponedjeljak u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava. Prema zadnjim podacima, u Hrvatskoj je 20 posto građana u riziku od siromaštva, a u toj situaciji je i više od 28 posto starijih osoba. Više od 7 posto građana ne može si priuštiti adekvatno grijanje u ovim, najhladnijim mjesecima. Nažalost, kako kažu, prijedlog pučke pravobraniteljice da se smanji PDV na drva za ogrjev, toplinsku energiju i plin, kao što je to slučaj s električnom energijom, nije uvažen. Obrazloženo je kako bi se time stvorio dodatan negativan utjecaj na prihode državnog proračuna.

Hrvatska ne ispunjava obaveze

„Ovakve odluke ne ohrabruju jer je stav države prema ljudskim pravima vidljiv, između ostalog, i u raspodjeli sredstava za najpotrebitije. Hrvatska se u Ustavu odredila kao socijalna država, a ratifikacijom Pakta o gospodarskim, socijalnim i kulturnim pravima 1991, obvezala se, između ostalog, i na zaštitu prava na pravedne i povoljne radne uvjete, prava na socijalnu sigurnost i prava na uživanje najvišeg mogućeg standarda tjelesnog i duševnog zdravlja. Međutim, iako je to trebala učiniti još 2006, Hrvatska još uvijek Odboru za gospodarska, socijalna i kulturna prava UN-a nije dostavila Drugo periodično izvješće o provedbi obveza iz ovog Pakta“, ističu u svom priopćenju.

Puno je, kažu, prostora za jačanje socijalne sigurnosti građana. Potrebno je povećati iznose naknada i dostupnost socijalnih usluga u svim dijelovima zemlje. Velika je odgovornost i na gradovima i općinama, koji ne ispunjavaju uvijek zakonske obveze. Tako, na primjer, ne isplaćuju svi troškove stanovanja.

Strah od osvete

Pravobraniteljicu brine i to što građani često nisu upoznati sa svojim pravima i ne znaju kome se obratiti. „Kada i znaju, na to se ne odlučuju jer nemaju snage ni volje, ne vjeruju da će time išta dobro postići, boje se troškova ili nečije osvete“, kaže se u priopćenju. Stoga pravobraniteljica podsjeća kako je društvo snažno onoliko koliko su snažni njegovi najranjiviji članovi.

Ove je godine Međunarodni dan ljudskih prava posvećen 70. obljetnici usvajanja Opće deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda. Prema Općoj deklaraciji, ljudska prava su temelj slobode i pravde u svijetu, kao i put prema slobodi od straha i od neimaštine. Upravo je siromaštvo veliki neprijatelj ljudskih prava i partner diskriminaciji, jer često znači život u potpuno neadekvatnim uvjetima i društvenoj izolaciji. Može imati i brojne posljedice na zdravlje, obrazovanje ili pristup tržištu rada, kao i dovesti do beskućništva.

„Upravo nas Opća deklaracija ohrabruje ne samo da tražimo zaštitu vlastitih ljudskih prava, već i podižemo glas za prava drugih, čak i ako se međusobno ne razumijemo i ne slažemo. Jer kada su ljudska prava ugrožena jednoj osobi, ugrožena su svima“, zaključuju u priopćenju.

Alter

FOTO: Unsplash