Moje keto slastice (3): Čokoladna torta

Moje keto slastice (3): Čokoladna torta

Danas sam se poigrao idejom da čokolada u keto-dijetnoj ishrani ne mora nužno ostati tabuom. Itekako se može uživati u okusu ove omiljene namirnice, a da savjest ne pruža plamene jezičce! Fond namirnica je, naravno, sužen i nešto drugačiji, pa čovjek nužno pribjegava variranjima na temu, no upravo i najsitnije promjene čine neslućene razlike u čaroliji okusa.

Sastojci:

Kore:

4 jaja

2 žlice sojinog brašna

5 smrvljenih tabletica beskalorijskog zaslađivača

prstohvat soli

Nadjev:

500 g domaćega kremastog sira

7 smrvljenih tabletica beskalorijskog zaslađivača

1 žlica 100%tnog kakao praha

malo ekstrakta vanilije

 

Od četiri jaja odvoje se bjelanjci, doda veoma malo soli te ih se čvrsto mikserom umuti. Dodaju im se žumanjci i  sladilo te još neko vrijeme muti. Zatim se pjenjačom lagano („podvlačeći“) umuti u smjesu oko dvije vrhom pune žlice sojina brašna te se sve izlije na lim s papirom za pečenje i peče u pećnici na 185°C oko 10 minuta. Izvadi se pečena kora i raščetvori na (pod)jednake dijelove.

Krema se napravi mućenjem kremastog sira s beskalorijskim sladilom i ekstraktom vanilije te žlicom kakao praha.

Kore se, svaka premazana kremom, slažu jedna na drugu, a ostatkom kreme premaže se i cijela torta te ukrasi po želji (osobno sam upotrijebio obreske kora).

Moram priznati da sam uživao zaslađujući se ovim kolačem nakon ručka obilatog mesom,  a čežnja za čokoladom više nije dijelom života s dijetnom ishranom.

 

Hrvoje Banaj

FOTO: Hrvoje Banaj