Kada recepte ne učite sustavno, pridržavajući se nečijih zapisa te točnih mjera i omjera, već radite prema iskustvu stečenom na način, koji sam opisao u prošlom tekstu, veoma je teško načiniti precizni recept za dobar rezultat. Najbolje rezultate ipak daje metoda pokušaja, pri čemu promašaje nastojimo ubuduće izbjeći, a dobra ostvarenja ponoviti i eventualno unaprijediti.
Sastojci:
4 jaja
tekuće bezkalorijsko sladilo
2 žlice sojina brašna
500 g posnog sira
ekstrakt vanilije
mljeveni lan
Krenuo sam s korama – ako uspiju, lako ću nadijevati! Od četiri jaja odvojio sam bjelanjke, dodao im veoma malo soli te ih čvrsto mikserom umutio. Dodao sam im žumanjke i tekuće bezkalorijsko sladilo (po želji), još neko vrijeme mutio. Zatim sam pjenjačom lagano („podvlačeći“) umutio u smjesu oko dvije vrhom pune žlice sojina brašna, te sve izlio na lim s papirom za pečenje i pekao koru u pećnici na 165°C oko 14 minuta. Izvadio sam ju i raščetvorio na (pod)jednake dijelove.
Kremu sam napravio muteći kremasti posni sir s tekućim bezkalorijskim sladilom kojeg stavimo po želji i ekstraktom vanilije kojeg stavimo jako malo.
Kore sam, premazujući svaku kremom, slagao jednu na drugu, a ostatkom kreme premazao sam i cijelu tortu. Za dekoraciju tortu sam posuo svježe mljevenim lanom.
Ovisno o teksturi posnog sira, u kremu se može dodati i mljevene želatine te time nadjev biva stabilnijim.
Tortu sam stavio u hladnjak na nekoliko sati da se stisne.
To je prva torta, koju sam izradio, a, nakon dugog apstiniranja od slatkiša, pričinila mi je veliko zadovoljstvo i užitak u okusu!
Uslast!
Hrvoje Banaj
FOTO: Hrvoje Banaj