Minimalna plaća raste na 3000 kuna

Minimalna plaća raste na 3000 kuna

Minimalna plaća od Nove godine narast će za 9 posto, odnosno s dosadašnjih 2751 kuna na 3000 kuna neto, odlučila je danas Vlada Republike Hrvatske. Bruto iznos veći je za 311 kuna, odnosno s dosadašnjih 3439 kuna raste na 3750 kuna.

“Riječ je o najvećem jednokratnom povećanju minimalne plaće od 2008. godine. Nikada do sada od 2008. ovako velikog povećanja minimalne plaće nije bilo. U eurima to je 404 eura  neto, odnosno 505 eura bruto”, kazao je premijer Andrej Plenković na sjednici vlade.

Kako je istaknuo Plenković, prema podacima Eurostata iz srpnja, minimalna plaća u Hrvatskoj bila je veća nego u Bugarskoj, Litvi, Rumunjskoj, Latviji, Mađarskoj. Nakon ovog povećanja bit će veća nego u Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj i Estoniji.

„Mislim da smo s ovim poslali važnu poruku da želimo dostojanstven život i onih naših sugrađana koji imaju najmanja primanja, jer je za nas načelo solidarnost i društvo u kojem brinemo o onima koji su najugroženiji izrazito važan i bitan aspekt djelovanja“, istaknuo je premijer.

Prema procjenama nadležnog ministarstva oko 37 tisuća ljudi trenutačno prima minimalnu plaću. Većinom se radi o radnicima u tekstilnoj, kožnoj, drvnoj i metalnoj industriji.

Kako ne bi došlo do negativnih posljedica, odnosno otpuštanja radnika, Vlada je pripremila i kompenzacijske mjere za poslodavce. Uz fiskalne olakšice, tu su i potpore za poduzetnike. Vlada će omogućiti korištenje do 1,5 milijuna kuna potpora malih vrijednosti.

 

Jelena Oberman

FOTO: Unsplash