Karlovac je domaćin recentnim umjetnicima i organizacijama

Karlovac je domaćin recentnim umjetnicima i organizacijama

Karlovac je  ponovo domaćin recentnim umjetnicima i organizacijama.  Karlovac Dance Festival, međunarodni festival suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti, po dvanaesti se put održava u Karlovcu i to u dva ciklusa. Nakon ljetna edicije koja se održala od 30. lipnja do 10. srpnja, upravo je u tijeku jesenska edicija koja se održava do 22. listopada. Izvedbe se održavaju od 18. listopada u Gradskom kazalištu Zorin dom, a radionički i popratni program u Ateljeu suvremenog plesa u Karlovcu. 

Karlovac Dance Festival

Karlovac Dance Festival jesen donosi tematska i kreativna promišljanja igre, smrti, postojanja, individualnog i kolektivnog iskustva, spektakla, pregovaranja (i prigovaranja),  zajedništva, plesa i plesanja izvrsnim plesnim predstavama i recentnim hrvatskim umjetnicima.

Posebna je vrijednost festivala edukativna, ističu organizatori.

„Ideja same realizacije projekta od samih je početaka približavanje suvremene plesne umjetnosti široj javnosti, posebice djeci i mladima, kako bi kroz percepciju izvedbene umjetnosti kreirali naviku i kontinuitet u konzumaciji kulturno-umjetničkog sadržaja kao i sudjelovali u različitim edukativnim i kreativnim popratnim aktivnostima“, pojašnjavaju.

Predstave 

Festival je otvorila predstava „DOWL“ autorice Sonje Pregrad u produkciji organizacija Objekt plesa i Četveroruka čiji je izvođački tim nagrađen za najbolju kolektivnu izvedbu strukovnih plesnih udruga  (UPUH i UPPU PULS) 2021. 

Predstava plesne umjetnice sanje Tropp „Patka, smrt i tulipan“ nastala u koprodukciji HNK Varaždin i Umjetničke organizacije VRUM izvedena je u srijedu, 19. listopada, a večeras u 20 sati Silvia Marchig prezentira predstavu „SOL“  u kazalištu Zorin dom.

U petak, 21. listopada  na programu festivala su dvije predstave, „Playing reality“ Koraljke Begović u 19 sati i „Melodrama“ Ivane Kalc u 20 sati u kazalištu Zorin dom.

Jesenska edicija Karlovac Dance Festivala zatvara se dinamičnom predstavom ”KILL B.”  autora  Brune Isakovića i Mie Zalukar. Bit će izvedena u subotu, 22. listopada u 20 sati u GK Zorin dom.  Predstava se referira na kultni film ‘Kill Bill’ Quentina Tarantina iz 2003. godine.

Radionice za sve uzraste

Pored spomenutih predstava, jesenska edicija Karlovac Dance Festival uključuje i popratni program: plesnu radionicu IGROM DO KREACIJE Koraljke Begović i Martine Tomić te projekcije plesnih filmova i Plesnu medijateku u Ateljeu suvremenog plesa.

IGROM DO KREACIJE  je plesna radionica za djecu, mlade, odrasle i osobe starije životne dobi. 

„Radionica za cijelu obitelj, od 5 – 85 godina – Igrom do kreacije temelji se na tradicionalnim dječjim igrama za zatvorene i otvorene prostore, unutar kojih se maštovitim i kreativnim metodama dolazi do inspiracija pri stvaranju različitih improvizacijskih zadataka. Cilj je polaznike potaknuti da kroz maštu pronađu put do stvaranja plesnih materijala“, objašnjavaju organizatori.

Radionica će se održati 22. listopada s početkom u 11 sati u Ateljeu suvremenog plesa.

PLESNA MEDIJATEKA otvorena je svaki dan za vrijeme trajanja festivala od 17 do 19 sati u Ateljeu suvremenog plesa. PLESNA MEDIJATEKA Free Dance-a kroz svoju aktivnost ‘Gle, knjiga i časopisi o plesu!’ promovira, potiče i popularizira čitanje o plesu, kazalištu i suvremenoj umjetnosti. Otvorenom medijatekom za javnost  želja je potencirati drugačiju percepciju javnosti o umjetnosti plesa i mogućnostima koje nudi suvremena plesna umjetnost. 

Karlovac Dance Festival održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH i Grada Karlovca. Ulaznice za predstave u kazalištu podižu se na blagajni GK Zorin Dom.

Detaljnije informacije o festivalu pronađite ovdje.  

Alter

FOTO: Promo