„Kada se obraćaš muškarcu, moraš dignuti ruku“

„Kada se obraćaš muškarcu, moraš dignuti ruku“

Opet nas ovih dana šokiraju dnevne vijesti o nasilju nad ženama. Nasilje kao da nikad nije bilo češće. Naime, Općinsko državno odvjetništvo u Puli optužilo je 23-godišnjaka sa šireg pulskog područja, porijeklom iz Čapljine u Bosni i Hercegovini, za kazneno djelo nanošenja teških tjelesnih ozljeda jednoj djevojci u svibnju prošle godine. Odvjetništvo je zatražilo od suda da se mladića kazni s osam mjeseci zatvora, piše jučer Novi list.

Tvrdi da je „sama pala“

Optužnica nije pravomoćna jer je tek upućena okrivljenom na odgovor. Odvjetništvo 23-godišnjaka tereti da je lani na svoj rođendan oko 22.30 sati u jednom mjestu u blizini Pule nogama napravio „polugu“ na desnoj nozi djevojke koja mu je bila okrenuta leđima te je uslijed rotacije koljena ona zadobila više ozljeda koje predstavljaju tešku tjelesnu ozljedu.

Iako je mladić tijekom istraživanja negirao kazneno djelo i naveo da je djevojka, sama od sebe, pala pred njim, bez da ju je itko taknuo, da ga je počela šamarati i da je on nju odgurnuo pa je pala na pod, detalji koje djevojka navodi u 21. su stoljeću naprosto zastrašujući i tjeraju nas da se zapitamo u kakvom to društvu živimo.

„Moraš dići ruku“

Ozlijeđena djevojka tvrdi da je optuženi spornog dana dobio otkaz te da je htio slaviti rođendan s njezinom prijateljicom pa su svi zajedno otišli iza jednog beach bara. Tu je okrivljeni glasno prepričavao događaje s posla pa ga je ona upozorila da se malo stiša.

Tada joj je 23-godišnjak rekao da ju mora opomenuti jer da ona, kada želi pričati mora dići ruku, a da joj on kao muškarac treba dozvoliti da govori. Na to mu je oštećena odgovorila da ona ne zna kako je kod njega, ali da „ovdje žene ne dižu ruku i da su ovdje žene i muškarci jednaki.“ Tada je, prema njezinom iskazu, okrivljeni kazao da se u njegovom selu ženi za to može odrezati glava.

Djevojka je tada ustala s namjerom da ode, a ustao je i okrivljeni te otrčao dok je njezina prijateljica krenula za njim i zamolila ju da je pričeka. Oštećena se radi prijateljice željela pomiriti s okrivljenim no, dok su se njih dvoje vraćali, okrivljeni ju je više puta pokušavao pogoditi kamenom kojeg je našao na plaži.

Ako se navodi djevojke na sudu pokažu istinitima, valja se zapitati u kakvome mi to društvu živimo kada neki još uvijek smatraju da muškarci i žene nisu ravnopravni, i da su žene niža bića koja od muškaraca trebaju tražiti dozvolu da govore. Jer, u protivnom, čeka ih fizička kazna u smislu teškog ozlijeđivanja. Posebno je žalosno i zastrašujuće kada se to događa među mladima.

Jelena Oberman

FOTO: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.