Kad imaš dijete, ne stariš nego ponovo postaješ mlad

Kad imaš dijete, ne stariš nego ponovo postaješ mlad

Kad imaš dijete, ne stariš. Zaključak je to do kojeg sam došla posljednjih mjeseci. Jednostavno je tako. U toku si s trendovima. Otvoren za novo. U duhovnoj si formi.

Dijete nas uči

Nedavno sam, naime, naletjela na članak na jednom našem portalu koji testira koliko znamo o novim zvijezdama na glazbenom nebu. Srećom, i samo zahvaljujući mom djetetu, prošla sam test s prolaznom ocjenom. Dijete nas uči. Nismo samo mi ti koji učimo djecu. Djeca nam otkrivaju novu glazbu, a time otkrivaju i posve nove svjetove. Učeći o novoj glazbi od njih, učimo o njima samima – što vole, što ih nosi, kako razmišljaju i za čime čeznu. A učiš i posve novi jezik.

„Ti si se subala na Billie Eilish, zašto se ne subaš na Travis Scotta?“, pita me klinac jučer. U tom trenutku smo gledali premijeru novog spota Billie Eilish na YouTubeu.

Da pojasnim, Billie Eilish i Travis Scott su najveće tinejdžerske zvijezde današnjice koje fanove koji ih prate broje u milijunima. „Subati“ u slengu znači pretplatiti se na njihov kanal na YouTubeu koji tinejdžeri i djeca prate više nego Facebook ili bilo koju društvenu mrežu.

„ Da stisnem lajk?“, pitam ga.

„Da, klikni lajk“, odgovara.

Draga Billie Eilish

Draga Billie, evo uzroka tvoje popularnosti. Nema toga što roditelj ne bi učinio za svoje dijete. Najmanje što može jest kliknuti „lajk“ (odnosno tipku „sviđa mi se“) na YouTubeu.

No, moj kanal na YouTubeu od najranijeg djetinjstva moga djeteta služi i kao njegov kanal. Internet nije samo opasno mjesto na kojem treba strahovati od raznoraznih predatora, nego i prostor velike grubosti i bezobrazluka. Barem u Hrvatskoj. S druge strane zajednički račun, ili bolje rečeno dozvola za korištenje roditeljskog računa daje vam uvid u cijeli jedan novi svijet, vama toliko važan, djetetov svijet. Ponekad se zapitate, koliko su napredni u odnosnu na vašu generaciju, nije li možda vaše dijete prebrzo odraslo i ušlo u svijet tinejdžera jer svi ti pjevači ipak se obraćaju tinejdžerskoj publici.

Ipak, dok usisava stan (da, moj klinac usisava!) pjeva „For the first time in forever“, što mi daje nadu. To je pjesma iz Disneyevog mjuzikla „Frozen“ što mi govori da, unatoč svom njegovom trudu da bude stariji nego što jest, doma imam dijete, a ne tinejdžera. Utješno, zar ne?! (Spremam se za najgore u pubertetu)

Botox je ništa 

Ovako kako je sad imam osjećaj da s njim prolazim svoje drugo djetinjstvo. Ne glumim mu prijatelja, to bi bilo toliko pogrešno, na više razina. No, taj osjećaj da ne stariš, da živiš neku novu mladost, taj optimizam zaista je poseban. Zaista je prekrasno imati dijete! Toliko poleta, nadanja i novih prilika dijete unese u tvoj život da to ne može kupiti nikakav novac. Nikakve kreme za bore, botoxi ili kolageni ne mogu dupkom promijeniti to stanje duha i otvorenost prema životu kao što to može jedno dijete. Botoxi i kolageni, naime, samo zaglade površinu, dijete mijenja život u njegovoj biti. Stanje duha je jedino što te zaista čini mladim, ili starim.

Iva Kozarac

FOTO: Bess Hamiti/Pexels