In memoriam: Rajko Dujmić, Mozart hrvatske zabavne glazbe

In memoriam: Rajko Dujmić, Mozart hrvatske zabavne glazbe

Rajko Dujmić,  jedan od naših najboljih i najplodonosnijih skladatelja zabavne glazbe, u utorak je napustio ovaj svijet. Dujmić je, nažalost, podlegao ozljedama zadobivenim u teškoj prometnoj nesreći 29. srpnja na području Ravne Gore. Poznati glazbenik za sobom je ostavio ožalošćenu suprugu i sina, ali i brojne poznate i nepoznate osobe. 

Skladao je s lakoćom

Brojne generacije odrastale su uz glazbu koju je s lakoćom skladao Rajko Dujmić. Bio je u pravom smislu te riječi Mozart hrvatske zabavne glazbe. U naslijeđe je ostavio oko 2000 skladbi. Njegove pjesme su redom bile hitovi i postizale milijunske naklade. 

Iako je pisao i za druge pjevače i grupe, publika ga najviše pamti po pjesmama koje je skladao za zagrebački sastav Novi Fosili u kojima je ujedno i svirao klavijature gotovo punih 30 godina. „Milena“, „Za dobra, stara vremena“, „Tvoja košulja plava“, „Tonka“ „Šuti moj dječače plavi“ samo su neki od njegovih bezvremenskih hitova koje slušaju generacije.

Ostat će upamćen i po pjesmi „Moja domovina“, koju su napisao sa Zrinkom Tutićem i mnogi je smatraju našom najljepšom domoljubnom pjesmom. U izvedbi te pjesme sudjelovalo je 150 glazbenika.

Rajko Dujmić

Dujmić je rođen 7. kolovoza 1954. u Zagrebu. Glazbeno obrazovanje je započeo kod časnih sestara u Zagrebu, a formalno glazbeno obrazovanje stekao je u Zagrebu u Muzičkoj školi Vatroslav Lisinski gdje je završio violinu. Završio je Pedagošku akademiju. Počeo je svirati klavijature u rock sastavima Grupa Marina Škrgatića, Crno bijeli svijet, Klan i Zlatni akordi.

Od 1978. do 1990. bio je u Novim fosilima. S grupom Riva je ostvario pobjedu na natjecanju za pjesmu Eurovizije 1989. godine.

Svoj prvi i jedini kantautorski album “Nizvodno od raja” je objavio 1993. godine. Poznat je i kao skladatelj filmske glazbe, scenske glazbe za kazališne predstave te reklamnih spotova.

Otišao je genij

„Nikad u životu nisam nikome ukrao ni tona, čak ni sebi“, rekao je u jednom intervjuu Rajko Dujmić. 

Govorio je da ne pišeš pjesmu koja se nikome neće svidjeti kao ni pjesmu koja će se svima svidjeti, nego pjesmu u kojoj će ljudi moći pronaći sebe, u kojoj će se moći prepoznati.

Zadnjih godina njegov je život bio prožet tračevima, obiteljskim i zdravstvenim problemima. 

Bez obzira kakav je bio, a bio je vječno dijete, nitko ne može osporiti da je otišao jedan glazbeni genij i da je otišao prerano. Otišao je, a za sobom je ostavio sve same hitove i evergreene, te ispunio brojna ljudska srca. Samo rijetki imaju takav dar i znanje. Počivao u miru, dječače!

Jelena Oberman

FOTO: snimka zaslona YouTube

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.