Categories KULTURA

Homo theatralis nastavlja u ožujku s bogatim i raznovrsnim programom

Homo theatralis u ožujku u organizaciji Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa započinje radionicom kazališne kritike Kako gledamo 2 Anđele Vidović na kojoj će se polaznici upoznati s počecima i razvojem kazališne kritike u nas i inozemstvu, propitati ulogu i zadaće kritičara te se okušati u analizama predstave i pisanju kritičkog teksta. 

Homo theatralis u ožujku

Vizualna umjetnica Ivana Bakal u predavanju Vizualno kazalište na temelju vlastita znanstvenog i umjetničkog istraživanja kazališnih kostima kao sjecišta instalacije, performansa i objekta govorit će o nastanku i značenju te vrste kazališta uz primjere rada suvremenih umjetnika. U predavačkom fokusu Marija Kovača povijesna je perspektiva školovanja slijepih i slabovidnih osoba te njihove mogućnosti i načini rada u kontekstu izvedbenih umjetnosti. 

Memoari kazališnih glumica teatrologinje Lucije Ljubić otkrivaju što glumice ističu u autobiografskim zapisima, koja sjećanja smatraju vrijednim, a koja prepuštaju zaboravu, kao i što ih, primarno posvećene glumačkome pozivu, potiče na pisanje. Teatrološki interes u prvome od dvaju predavanja Martina Petranović usmjerava scenografskome i slikarskom opusu Zlatka Kauzlarića Atača, dok se u drugome zaokuplja očuvanjem i izložbenim, odnosno muzejskim prezentiranjem kazališne građe. 

Budući da se izvedbena scena sve smjelije okušava u digitalnome mediju, osobito tijekom pandemijskih godina, a i većina Homo theatralisa zbiva se putem aplikacije Zoom, predavanje Anamarije Žugić Borić o primjeni digitalne humanistike u istraživanju izvedbenih umjetnosti te radionica, koju vodi s Ivom Srnec Hamer, o mogućnostima kreativne uporabe aplikacije Zoom u stvaranju digitalne izvedbe više su nego dobrodošli. Zainteresirani za radionicu u prijavi trebaju poslati kontaktne podatke, ukratko čime se bave i zašto bi htjeli doznati više o ovoj temi, na e-adresu zugicboric@ief.hr.

Besplatan program

Novi ciklus projekta Homo theatralis započeo je 10. veljače, a sve do kraja svibnja 2022. kritičari izvedbenih umjetnosti, teatrolozi te pozvani stručnjaci iz srodnih djelokruga održat će brojna predavanja i radionice širokoga raspona tema iz područja izvedbenih umjetnosti. Većina programa realizirat će se putem aplikacije Zoom, a svibanjska događanja planiraju se uživo. Homo theatralis rastvara pogled u kazalište, sa žarištem na aktualnostima, promjenama koje zahvaćaju izvedbenu scenu, važnim ostvarenjima, kritičarskim i teatrološkim uvidima i istraživanjima. 

Projekt je u sklopu Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja 2021. inicirala i vodila dramaturginja, kazališna kritičarka i teatrologinja Mira Muhoberac, tadašnja predsjednica HDKKT-a. Polazno se nadovezivao na prethodno započete projekte HDKKT-a Kazališna putovanja i Portreti, ali se sadržajno proširio na različite pojavnosti važne za današnje izvedbene umjetnosti.

Program je besplatan i dostupan svima s internetskom vezom. Raspored događanja objavljuje se na mrežnim stranicama udruge www.hdkkt.hr te na HDKKT-ovoj stranici Facebooka. 

Voditeljica je projekta Ivana Slunjski, predsjednica Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa, a u organizaciji sudjeluju i članice upravnoga odbora Kim Cuculić, Višnja Kačić Rogošić, Gordana Ostović te Martina Petranović. 

Projekt financijski podupire Ministarstvo kulture i medija RH.

AUTOR: Promo

FOTOGRAFIJA: Ivana Bakal