Dvije presude koje su uzdrmale društvene mreže

Dvije presude koje su uzdrmale društvene mreže

„Nema logike, nema razuma, a apsurd na sve strane…“, započinje razgovor moja poznanica.

„Ima logike. Logika je moć, novac i političke veze. Jednom riječju: korupcija.“, odgovaram rezignirano.

Dio je to razgovora kojeg sam vodila s kolegicom kad je društvenim mrežama odjeknula vijest o još jednoj u nizu apsurdnih presuda hrvatskih sudova: dileru droge uhvaćenom s velikom količinom novca, droge i opreme za distribuciju, sud je dosudio novčanu kaznu i rad za opće dobro! I ne bi to bilo još ni toliko zastrašujuće, iako je samo po sebi skandalozno, da gotovo istodobno, kako piše Index, iste godine, drugi  sud nije oboljelom od multiple skleroze odredio strogu zatvorsku kaznu- jer je uzgajao laku drogu za vlastito liječenje.

Sud je bio neumoljiv: pronađene količine marihuane, a radilo se o ukupno jedanaest stabljika, prelazile su, smatrao je sudac, količine za osobnu upotrebu. S druge strane, kod kažnjenog dilera pronađeno je 4,5 kilograma marihuane, 28 grama kokaina, 10,5 tisuća kuna, 117 tisuća eura, digitalna vaga i uređaj za prešanje. Sve to za društveno-koristan rad.

Iako nitko ne spori kažnjavanje, ono što bode uoči je neujednačena sudska praksa. Kako je moguće da za slično djelo budu donesene tako različite presude? Kako je moguće da se za lakše djelo s nezanemarivim olakotnim okolnostima dobije teža kazna?

Prema stajalištima Europskog suda za ljudska prava neujednačena tumačenja propisa mogu biti povreda pravičnosti postupka jer ugrožavaju pravnu sigurnost, povređuju načelo vladavine prava i mogu dovoditi do arbitrarnosti postupka. Radi se o povredi prava na jednaku zaštitu prava, odnosno na jednako presuđivanje sudova u istim, ili bitno sličnim činjeničnim i pravnim situacijama. Sve to smanjuje i povjerenje građana u sudbenu vlast i otvara prostor za sumnje na korupciju.

Majka mladića oboljelog od multiple skleroze sada živi u strahu za zdravlje i život svoga sina. Boji se da će mu dvogodišnji boravak u zatvoru nepopravljivo ugroziti zdravlje. Nesretna je jer nitko nije dokazao da je njezin sin ikome prodao marihuanu koju je uzgajao ili ulje koje je pravio. Posljednje nade ulaže u hrvatsku predsjednicu koja ima ovlasti predložiti pomilovanje.

Otac dilera, jedan hrvatski general, ne treba strahovati. Nit mu je sin bolestan, niti je trebao pisati predsjednici. Portal Index je doduše, objavio fotografiju generala na piću s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem u jednom zaprešićkom kafiću u zgradi u kojoj ministar stanuje. Iz ministarstva su poslije tvrdili da se radilo o slučajnom susretu.

„Sve to baš onako, dubinski, vrijeđa. Kao da je netko opalio pljusku pravdi, i sve nas pritom pregazio.“, zaključujem u razgovoru s kolegicom. Baš kao da nas je pregazio netko tko će se poslije izvući na sinkopu.

Jelena Oberman

FOTO: Unsplash