Doša’ blagoslov

Ja se ne mogu ne nasmijati oko projekta „blagoslov kuća“ u Dalmaciji. Dakle, to je jedan iznimno stresan događaj, i ne zove se blagoslov kuća nego obitelji. Kada krene najava istog situacija je otprilike slijedeća:

„Jel’ krenija?“ „Dokle je doša’?“ Zvoni mobitel, jedino pitanje je jel’ znaš di je velečasni? Najtraženija osoba u ova vremena, koja se uzdiže do statusa neke od najslavnijih zvijezda u svijetu, je župnik.

„Evo ga, krenija doli niz ulicu“, pa uvaljivanje „beda“ tipa: „ne virujen da će u tebe danas prispit…“  I tako dan po dan otprilike od jutra. Ako stigne u neku od susjednih kuća, na mobitelima je glas u intonaciji i dikciji odavanja dugo čuvane tajne, i nevjerojatna je povlastica informacija o lokaciji župnika.

„Sad je ovde, evo sad će u tebe“. Slušaj: „Eto ti ga eto ti ga, u ulicu ti je uša.“ „Jesi spremila pare? Koliko ćeš mu dat? Oni samo uzimaju pare brige njih“…Druga skupina: „A čuj pa red je dat za crkvu neću se sramotit ni ja. Nije red da dođe, ipak ti je doša’ u kuću, triba i ministrantima platit.“ I tako u cijelom tom događaju koji postaje jedina preokupacija većine, jer eto ta briga je glavna u ove dane, zapravo lijepa briga, kuca netko i pita ima li koga.

Ja otvaram. Župnik. Nemam ništa pripremljeno osim otvorenog srca primiti blagoslov. Jer nisam ga očekivala baš danas (negdje je zapelo u komunikacijskim kanalima), ali eto, dogodilo se. Kuća mi je bila u neredu (ne baš full), klinci za uređajem, kreveti nepospremljeni, blagoslovljena voda u drugom kraju kuće, na stolu ostaci doručka…Imala sam svijeću koju nisam upalila, i Bibliju na polici.

Jesam li primila blagoslov? Jesam. Baš onako bez namještanja, ni sebe, ni izvanjskog.  I baš onako kako sam željela. U spontanosti, bez najave i pripreme.

Klinci doduše jesu bili malo zbunjeni, ali su brzo prihvatili neočekivano. I baš je dan bio potpun. Radost i mir dolaze. Kao dar. I moguće ih je primiti bez najave. Spremni ili nespremni, kako god bilo, blagoslov će doći. I ako ne znaš gdje je župnik kojeg očekujes. Pitanje je samo koga želiš primiti. Župnika ili blagoslov…

Sabrina Pejić

FOTO: Unspash