Dilema, trilema, ili unutarnji sukob

Dilema, trilema ili unutarnji sukob… Analogija kaže da nije moguće nego samo u slobodnoj volji. Koliko toga ćeš natovariti prije odluke ovisi o kompleksnosti karaktera, a i strahovi odrede puno toga. Nažalost. Biti otvoren za promjene nije problem ako si odgovoran samo za sebe. Budući da znaš da svaka tvoja radnja ili njen izostanak utječe na okolinu, preispituješ se…

Dilema i formule za sigurnost

Uh, kako bi bilo super kad bi bilo formule koju ćeš izračunati po zadanim parametrima! Da ti pruži sigurnost. Ali nema je. Povremeno je njen izostanak blagoslov, a s vremena na vrijeme i prokletstvo. Koje ti ne da živjeti u miru. Tada na scenu nastupa vjera, bilo odluka ili osjećaj. Ne vjera u sebe nego u dragoga Boga koji ti bez obzira na emociju daje sigurnost da si na čvrstom tlu i da ćeš uspjeti. Premda pogriješio. Kako je to oslobađajuće!

Samo po tom pravilu je moguće živjeti samo sadašnji trenutak. Nije ni od jučer ni za sutra. A ja uvijek planiram, nadam se i onda pustim pa što bude… jer jedino je sigurno da će se promjene događati i da smo svaki dan bliže smrti. Birati, odlučivati i prepuštati glagoli su koje bi trebali donijeti spokoj. I kad je najteže, biti siguran u dobar ishod. Jer si ljubljen. Da nemam vjeru, meni to ne bi bilo moguće jer ne znam tko bi nosio ovakvu s mozgom koji radi tristo na sat. I još uvijek ne zna biti u leru. Nego leti, posrće, pada i diže se. A logika uvijek servira argument.

Život bez pravila

Kako bih voljela probuditi se ujutro i živjeti bez ikakvog nametnutog itinerarija, da jednostavno sve prepustim i čekam čitajući neku knjigu. S radošću i sigurnosti da će sve biti najbolje. I da me ne opterećuju odgovornosti koje moram preuzeti, a ni tuđa, a ni vlastita bespomoćnost. Vjerujem da je to moguće onima koji imaju veliku vjeru. Moja je mala, uvijek s borbom i unutarnjim sukobima. Ponekad izrode veliki blagoslov, a ponekad ostanak na koljenima do daljnjeg.  Ne vidi se to onako očima gledatelja, nego baš u tajnosti ljudskog srca koje je svjesno vlastite nevjere i sumnje. Tješi rečenica sv. Tome Akvinskog da sve te sumnje budu dobre ako vode većoj vjeri.

Sabrina Pejić

FOTO: Jelena Oberman/Alter

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.