Categories OSVRTI

Zanima li ikog skandalozan upad policije u novinarsku redakciju?

Žalosnu sudbinu novinara koji sve više ostaju bez posla na kojem ih zamjenjuju takozvani „influenceri“, općitelji s javnošću, marketinški stručnjaci i SEO optimizatori, ovoga je tjedna obilježio i još jedan nemili događaj – upad policije u novinsku redakciju.

Kako je priopćilo Hrvatsko novinarsko društvo (HND), dvojica uniformiranih policajaca došla su u utorak, 5. ožujka u redakciju portala Net.hr na zahtjev istaknutog HDZ-ovca, sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića, točnije, njegova odvjetnika. Policija je posjetila i uznemirila novinarku Đurđicu Klancir na njezinu radnom mjestu uz izgovor da želi utvrditi njezin identitet i adresu zbog toga što župan Žinić priprema privatnu tužbu protiv nje.

Zastrašujući upad policije

„Ovo je također jedinstven slučaj da policija na radnome mjestu traži osobu protiv koje netko tek namjerava podići tužbu, i to privatnu. S obzirom na to da je kolegica Klancir u svojim tekstovima problematizirala način rada župana Žinića, uz ostalo i način zapošljavanja njegova sina, dolazak policije na njezino radno mjesto eklatantan je oblik političko-policijskog pritiska na novinarku, zastrašivanja i odvraćanja od daljnjeg tematiziranja načina postupaka župana Žinića. Riječ je o dosad neviđenoj praksi da politički moćnik koristi policiju kao svoj privatni servis za zastrašivanje novinara“, kaže u svom priopćenju HND.

Podsjetimo, sve to se dogodilo samo tri dana nakon velikog prosvjeda novinara kojim su novinari željeli ukazati na nedostatak slobode medija u državi. Između ostalog i na podignutih preko 1160 tužbi protiv novinara i medija, kao sredstva pritiska na novinare.

Državni vrh ne vidi problem

Državni vrh, jasno, ni u subotu nakon prosvjeda, ali niti nakon upada policije u novinarsku redakciju u utorak, ne vidi nikakav problem. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković nonšalantno je izjavio kako policijska intervencija možda nije bila povezana s medijima, već je „možda bila dojava za nekakvu bombu“. Ministar uprave Lovro Kuščević u srijedu je rekao da policija samo radi svoj posao, te da su medijske slobode u Hrvatskoj „na zavidnoj europskoj razini“. Premijer Andrej Plenković također „nema dojam da se radilo o bilo kakvom orkestriranom ili organiziranom potezu“. Iako sve upućuje na to. Jer policija nije imala razlog ulaziti u redakciju i legetimirati novinarku, radi tužbe koja se podiže privatno. Ali radi se, ipak, o županu, a ne o običnom građaninu.

Policija kao produžena ruka politike

No, zato je Sindikat policije zatražio ostavku glavnog ravnatelja policije zbog napada na slobodu medija. U svom priopćenju medijima i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću ističu da se u slučaju novinarke Đurđice Klancir policija koristila kao produžena ruka politike za zastrašivanje novinara i to ni više ni manje nego temeljem dopisa odvjetnika lokalnog političara koji je, gle čuda, iz redova vladajuće stranke.

„Zanimljivo je također da je navedeni političar često viđen u društvu Marka Rašića, sadašnjeg načelnika Policijske uprave zagrebačke, čiji su policijski službenici i postupali, a koji je nekada bio načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke, kao i s načelnicima u Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj“, upozoravaju u svom priopćenju.

Dodaju da je i laiku je sasvim jasno da je policija mogla utvrditi podatke samostalno svojim operativnim radom i putem Informacijskog sustava MUP-a gdje pohranjene fotografije svih građana Hrvatske pa tako i novinarke Klancir.

“Ovdje se evidentno radilo o dodvoravanju visokih rukovoditelja u policiji lokalnom moćniku te su izjave glavnog ravnatelja policije u medijima kojima pravda postupanje policije netočne i neprofesionalne jer sukladno policijskoj struci policija neće legitimirati osobu koja joj je poznata, a činjenicu da je novinarka Đurđica Klancir javna osoba nitko, pa ni sam glavni ravnatelj policije ne može osporiti.”, ističe Sindikat policije.

Novinari na ledu

O priči o slobodi medija nakon ovog nemilog događaja, kao i tužbi koje se podižu sve više protiv novinara, a ne medija za koje rade, nema se što više dodati. Davno su se mediji prodali oglašivačima, čitateljima i politici. Slobode novinarstva je sve manje, a pravo je pitanje je li je u ovoj državi ikada i bilo. Svi spominju zlatno doba Ferala, a to je isto ono vrijeme kada je HDZ pokušavao ugasiti jedan neovisni medij u srcu Zagreba. Radi se, naime, o Radiju 101.

Ni poslije smjene 2000-ih nije bilo bolje. Uslijedile su po redakcijama čistke takozvanog „Tuđmanovog kadra“. Novinari se od osnutka države redovito stavljaju „na led“, ne daju im se novinarski zadaci, ne puštaju tekstovi ili snimljeni prilozi i emisije.

Pitanje je i uznemirava li sve to uopće čitatelje. Gledajući analitiku naše stranice, pitam se zanima li uopće više ikog pravo novinarstvo, zanimaju li ikog vijesti, zanima li ikog i ovaj posljednji upad policije u novinsku redakciju, jer je u zadnje vrijeme najveća navala na našu ponudu kolača bez šećera.

Jelena Oberman

FOTO: Unsplash

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.