Tjedni pregled: Uhićenja, neredi u SAD-u i sporni Dan državnosti

Tjedni pregled: Uhićenja, neredi u SAD-u i sporni Dan državnosti

U petak rano ujutro krenula su uhićenja državnih dužnosnika i gospodarstvenika zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti i gospodarske kriminaliteta s obilježjima korupcije.

Zajedničkom akcijom policije i USKOK-a obuhvaćeno je ukupno 13 osoba. Među njima su i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, bivša HDZ-ova kninska gradonačelnica i državna tajnica u ministarstvu uprave Josipa Rimac, koja je ekspresno smijenjena s mjesta državne tajnice. Predmet istrage je gradnja vjetroelektrana kod Knina koja se planirala u doba kada je Rimac bila na čelu Knina.

Neredi u SAD-u

U SAD-u traju neredi zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda. Njegova smrt pogodila je ovoga tjedna cijeli svijet. Nesretni Afroamerikanac uhićen je u Minneapolisu pod sumnjom da je kupnju platio nevažećim čekom u dućanu. Iako je bio nenaoružan i nije se protivio uhićenju, policajac koji ga je priveo odlučio je primijeniti silu prilikom privođenja. Policajac ga je srušio na zemlju i nogom gnječio vrat nasred ulice. Iako je Floyd molio da prestane, iako su ljudi koji su stajali sa strane i snimali tražili da prestane,  policajac nije stao sve dok Afroamerikanac nije ostao bez svijesti. Događaj su gledala još trojica policajaca, ali nisu ništa poduzeli da ga spriječe. Snimka policijske brutalnosti obišla je svijet i izazvala val nezadovoljstva. U SAD-u su buknuli veliki neredi. Zapaljeno je više građevina, a u Minneapolisu su prosvjednici zapalili zgradu policije.

Raste naknada roditeljima njegovateljima

Vlada je u četvrtak povećala naknade roditeljima njegovateljima. Naknada raste s 2500 na 4000 kuna mjesečno. Status roditelja njegovatelja trenutačno ima 4859 osoba u Hrvatskoj. Oni su mjesecima apelirali da se naknada podigne. Lani su i prosvjedovali tražeći povećanje naknade od minimalno 4000 kuna.

Milanović zbunio javnost

„Gospođe i gospodo čestitam, govorancija neće biti, jer je izborno vrijeme pa se lako kaže kriva riječ. To je to. Do sljedećeg viđenja, na kojem će vam, na promociji, vjerojatno čestitati neki drugi predsjednik ili predsjednica“, rekao je predsjednik Zoran Milanović na svečanosti obilježavanja Dana HV-a i Oružanih snaga. Tom izjavom je zbunio javnost, iako se poslije ispostavilo da je riječ o lapsusu.

Dan državnosti izazvao prijepore

A predsjednik je  izazvao podijele u javnosti ovoga tjedna prilikom proslave Dana državnosti. Taj dan se, od ove godine, ponovo obilježava 30. svibnja. Milanović je u subotu položio vijence na Mirogoju, a ostatak proslave je odlučio bojkotirati.

Izjavio je da 30. svibnja ne može zvati Danom državnosti jer on to nije, već je to 25. lipnja 1991.

 „To je datum o referendumu o neovisnosti, datum koji je prihvatljiv gotovo svim ljudima koji su glasovali za hrvatsku neovisnost, prihvatljiv je i za dio pripadnika nacionalnih manjina jer nas ne dijeli. S novim datumom 30. svibnja, kad je konstituirano predstavničko tijelo u SR Hrvatskoj – mnogi građani imaju dilemu. Tri vijeća udruženog rada općina, društveno i političko vijeće u kojem je jedna stranka ostvarila većinu, a za nju je glasala manjina. To nije zajednički datum“, kazao je predsjednik.

„S jedne strane mi je žao, s druge jako čudno da predsjednik Republike ima stav koji gotovo ne poštuje pozitivni zakonski okvir koji je donio Hrvatski sabor, a to je da je Dan državnosti 30. svibnja“, rekao je za Media servis premijer Andrej Plenković.

Tvorac prvog hrvatskog Ustava Vladimir Šeks rekao je, gostujući na Hrvatskom radiju, da predsjednik ne poštuje Ustav i da treba pokrenuti njegov opoziv.

„Neka pokrene. Za gospodina Šeksa, kodnog imena Sova nitko nikad nije glasao. On je jedan od vrlo negativnih likova u zadnjih 30 godina i iza njega je ostao jedan vrlo teško izbrisiv trag institucionalni, netrag ustvari i bestrag. Neka pokrene. Tko zna, možda netko pokrene i istragu o odgovornostima za zločine u Osijeku za vrijeme rata. Za to su mnogi bili pred sudom. Možda ne pravi. Jesam bio jasan“, ogovorio mu je Milanović.

Stožer nastavio s ublažavanjem mjera

Zbog povoljne epidemiološke situacije Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske nastavio je s ublažavanjem mjera. Od srijede su na snazi mjere popuštanja za okupljanja te su u zatvorenim prostorima dozvoljena ona do 100, a na otvorenima do 300 osoba. Sportska natjecanja mogu se održavati bez prisustva gledatelja, od subote 30. svibnja na otvorenom i od 13. lipnja u zatvorenim objektima. U petak, 29. svibnja ukinulo se ograničenje da posljednjem ispraćaju mogu prisustvovati samo članovi obitelji i predstavnik vjerske zajednice te zabrana objave mjesta i vremena posljednjeg ispraćaja. Od petka, također, svečanosti sklapanja braka i životnog partnerstva mogu prisustvovati i druge osobe, a ne samo obitelj i svjedoci te se ukinula zabrana održavanja svadbenih svečanosti.

Skandalozni ministar Ćorić

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u utorak je održao konferenciju za novinare na kojoj je napao novinara N1 televizije Hrvoja Krešića. Krešića je nazvao „osobom koja se rubno bavi naftnim biznisom“. Ministar je rekao i kako je imao uvid u korespondenciju u novinarskoj grupi te da se u Krešićevim porukama vidi da je osobno bio nezadovoljan njegovim prijedlogom novih članova Uprave INA-e.

Skandaloznom istupu ministra prethodila su Krešićeva pitanja o objavi u tjedniku „Nacional“ u kojoj piše kako je ministar potpisao memorandum kojim je odobren izvoz hrvatske nafte Mađarima. Ministar se poslije ispričao. Opravdavao se da ne prate i prisluškuju novinare već da je o tome što je Krešić govorio saznao od izvora u novinarskim krugovima.

“Nafta se vlakovima prevozi prema rafineriji Nafte Rijeka, a ostatak se prodaje Mađarskoj”, pojasnio je Ćorić u emisiji „Novi dan“

Jelena Oberman

FOTO: Josh Hild/Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.