Categories AKTUALNO

Tjedni pregled: Strože mjere, obraćanje javnosti i bunt ugostitelja

Premijer Andrej Plenković  u četvrtak je predstavio nove, strože, epidemiološke mjere u borbi protiv epidemije bolesti COVID-19. Mjere stupaju na snagu ove subote i trajat će do 21. prosinca. Ako se stanje popravi mogu trajati i kraće, ali ako se ne popravi trajat će i duže od toga.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj do ovoga petka ukupno je službeno zabilježeno 119.706 osoba zaraženih novim koronavirusom, 95.698 se oporavilo, a preminulo je 1.600 osoba.

Plenković je izdvojio mjeru od 4.000 kuna koja će se primjenjivati kao naknada poslodavcima za plaće radnika te aktivnosti Ministarstva gospodarstva u vezi s kreditiranjem, izvijestila je Vlada.

Nove mjere

Zabranjuju se svi javni događaji i okupljanja na kojima je više od 25 osoba. Na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba.

Javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 22 sata. Zabranjene susvadbene svečanosti. Na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni može biti prisutno najviše 25 osoba, a sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom. Na misama također može biti samo 25 ljudi.

Obustavlja se održavanje sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi.

Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata, osim hotelima i kampovima koji smiju usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja, a određenim ugostiteljskim objektima dozvoljena je priprema i dostava hrane koja se obavlja pod uvjetom pridržavanja svih protuepidemijskih mjera.

Ograničava se radno vrijeme za pekarnice i trgovine kruhom i pekarskim proizvodima do 22 sata, zabranjuje prodaja alkoholnih pića od 22 sata do 6 sati te obustavlja rad kasina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje.

Obustavljaju se sportska natjecanja i treninzi osim za sportašice i sportaše I., II. i III. kategorije u pojedinačnim sportovima i seniorske ekipe koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja, a oni koji su dopušteni mogu se održavati samo bez gledatelja, uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa HZJZ-a za sve natjecatelje te nužno tehničko osoblje što osigurava organizator.

Obustavlja se rad teretana, fitness centara te sportskih i rekreacijskih centara.

Isto tako, obustavlja se održavanja svih amaterskih kulturno umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija te proba amaterskih sastava, družina i zborova, uključujući i crkvene zborove, kao i održavanje dječjih i drugih radionica te organiziranih plesnih škola.

Škole stranih jezika mogu svoju djelatnost obavljati samo online ili na drugi način za održavanje kontakta na daljinu.

Maske, distanca, provjetravanje

Obvezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 metar.

Obaveza stanara, upravitelja zgrada, poslodavaca i predstavnika javnih ustanova je redovito dezinficiranje svih zajedničkih površina

Na okupljanjima koja su dopuštena da za svaku prisutnu osobu mora biti osigurano najmanje 4 m² neto površine.

Organizatori okupljanja su obvezni osigurati da se prostori u kojima se okupljanja održavaju redovito provjetravaju, da na okupljanju ne bude prisutno više osoba od dopuštenog broja i da se svi prisutni pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Javni prijevoz

U javnom prijevozu popunjenost ne smije prelaziti 40 posto raspoloživih mjesta, a prijevoznici su dužni istaknuti najveći dopušten broj putnika.

Vozači, ostali zaposlenici i putnici u javnom prometu obvezni su za vrijeme boravka u prijevoznom sredstvu koristiti medicinske maske ili maske za lice na ispravan način.

Putniku koji nema medicinsku masku ili masku za lice pružatelj usluga javnog prijevoza ne smije dopustiti ulazak u prijevozno sredstvo. Kontrolu će provoditi inspektori Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ravnateljstva civilne zaštite i Državnog inspektorata te policijski službenici.

Na ulazu u prodavaonice i trgovine mora se jasno istaknuti obavijest o najvećem mogućem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u prostoru sukladno preporukama i uputama HZJZ-a.

Protuepidemijske mjere ograničenje od 25 osoba i završetka do 22 sata ne odnose se na profesionalne umjetničke izvedbe i programe koji ne uključuju izvedbu složenih glazbeno scenskih djela koja uključuju orkestre i zborove, kino projekcije kao i izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima.

Određene su mjere za poslodavce koje sadrže zabranu dolaska na radna mjesta radnicima koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili respiratorne smetnje.

Osim toga, potrebno je smanjiti fizički kontakt između zaposlenika, uvesti rad od kuće, klizno radno vrijeme, organizirati rad u smjenama i smanjiti broj fizičkih sastanaka kad god je to moguće, uz obavezno redovito provjetravanje prostora u kojima radnici borave i zadržavaju se.

Obraćanje javnosti

Uoči sutrašnjeg stupanja na snagu novih epidemioloških mjera, u petak navečer, premijer se obratio javnosti.

„Dosadašnjim mjerama nastojali smo očuvati što normalniji život naših sugrađana, trudeći se izbjeći potpuno zatvaranje i policijski sat kakav sada imaju brojne europske države. Premda se tjedni rast broja zaraženih početkom ovog mjeseca usporio, ovaj tjedan bilježimo porast od 15 posto te je dnevni broj zaraženih jučer prvi put premašio 4 tisuće“, kazao je premijer.

Cilj novih mjera je, pojasnio je, zaštititi zdravlje, spasiti živote ljudi i smanjiti opterećenje u zdravstvenom sustavu.

„Danas znamo da u prosjeku jedna od 58 potvrđeno zaraženih osoba i jedna od 9 hospitaliziranih nažalost premine“, istaknuo je Plenković.

Izrazio je žaljenje što će mjere pogoditi brojne radnike i poduzetnike, koji su tijekom ove godine već podnijeli žrtvu. Razumije i nezadovoljstvo svih onih koji će radi epidemiološke situacije privremeno obustaviti svoje uobičajeno poslovanje. Prema podacima s kojima raspolaže Vlada ove mjere dotaknut će oko 85 tisuća, odnosno pet i pol posto svih zaposlenih u Hrvatskoj.

Bunt ugostitelja

Nove mjere potakle su veliki bunt ugostitelja. Predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas kažu da su spremni napraviti blokadu i prosvjede ako s Vladom ne pronađu zajednički jezik. Predstavnici Vlade i predstavnici ugostitelja, Hrvatske udruge poslodavaca (HUP-a) i Udruge Glas poduzetnika u petak su održali sastanak, a pregovori se nastavljaju i preko vikenda.

Pad BDP-a

Državni zavod za statistiku objavio je u petak kako je hrvatski BDP u trećem tromjesečju, odnosno od srpnja do rujna ove godine pao za deset posto u odnosu na isti period lani.

Izglasan zakon o ovrhama

Sabor je u petak izglasao izmjene Ovršnog zakona. O promjenama koje donose izmjene zakona pisali smo ovdje. Vlada je prihvatila SDP-ov amandman o moratoriju na ovrhe. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin pozvao je premijera Plenkovića da taj moratorij sada i uvede.

Umrli Mustafa Nadarević i Špiro Guberina

Ovoga tjedna hrvatsko je glumište ostalo bez svoja dva velikana. Umrli su Mustafa Nadarević i Špiro Guberina.

Jelena Oberman

FOTO: cottonbro /Pexels

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.