Categories AKTUALNO

Tjedni pregled: Pandemija, 2000 eura za migrante i uklanjanje bisti

Zaraza koronavirusom prerasla je okvire epidemije i postala pandemija.  Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u srijedu službeno proglasila globalnu pandemiju zbog koronavirusa. Pandemija nije povezana s težinom bolesti ili stopom smrtnosti, već s geografskim širenjem. 

Pandemija koronavirusa

Pandemija se proglašava kada se nova bolest, u ovom slučaju je to COVID-19, za koju populacija nije razvila imunitet, počinje ubrzano širiti svijetom.

Pandemija je proglašena posljednji put 2009. godine u slučaju virusa H1N1, odnosno virusa svinjske gripe. WHO je ovoga puta zabrinut alarmantnom razinom širenja i intenzitetom bolesti, te alarmantnim razinama nečinjenja. 

Kako je na sjednici Vlade u četvrtak izvijestio premijer Andrej Plenković, zasad se virus proširio u 123 zemlje svijeta. Koronavirus je, prema podacima Europskog centra za suzbijanje i sprečavanje bolesti od petka, zarazio 134 768, te usmrtio 4 983 osoba. Od ukupnog broja smrtno stradalih, 3 179 je iz Kine. Jedina europska zemlja koja do petka nije imala prijavljenog nijednog zaraženog je Crna Gora.

U četvrtak je brat blizanac prvooboljelog od bolesti COVID-19 pušten kući. Nema simptoma bolesti, a dva uzastopna nalaza bila su negativna. Broj zaraženih se u petak u Hrvatskoj popeo na 32.

Upute za ponašanje

Simptomi bolesti su slični gripi: kašalj, temperatura, grlobolja, curenje iz nosa, glavobolja, otežano disanje i drhtavica. Ako imate te simptome, trebate ostati kod kuće i nazvati svog liječnika. U slučaju hitnosti nazovite 112.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je niz uputa kako se ponašati u ovoj situaciji, pa tako i upute za građane. Možete ih pronaći ovdje.

Ukratko, treba držati razmak s drugim osobama, izbjegavati ljubljenje i grljenje, prati ruke i izbjegavati javna okupljanja.

Pri kašljanju i kihanju treba se okrenuti od drugih, prekriti usta i nos laktom ili papirnatom maramicom. Maramicu treba poslije odbaciti u koš za otpad s poklopcem i oprati ruke. 

Treba izbjegavati dodirivanje lica, usta i očiju rukama.

Pribor za jelo i piće ne dijeli se s drugim osobama.

Treba prozračivati prostorije i boraviti što više na otvorenom.

U igri s djecom treba koristiti igračke tvrdih, glatkih površina koje se lako mogu očistiti.

Treba izbjegavati kontakt s osobama koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj i/ili kratak dah. Treba se održavati razmak od barem jedan metar kod razgovora. 

Preporuča se hodanje i korištenje bicikla, te izbjegavanje javnog prijevoza.

U javnom prijevozu, kinima, kazalištima i drugim javnim prostorima, ako nije moguće da ih se izbjegne, treba se sjediti na što većoj udaljenosti od drugih osoba.

Prestanak pušenja smanjuje rizik za razvoj teške plućne bolesti uzrokovane novim koronavirusom.

Najmanje dva puta dnevno preporuča se čistiti sve dodirne površine: radne površine, pametne i druge telefone.

Površine koje koristi veći broj osoba, poput POS uređaja, treba prekriti jednokratnim maramicom ili papirnatim ručnikom te preko njih dodirivati uređaj.

Svaki dan treba čistiti domaćinstvo uobičajenim deterdžentom za kućanstva i vodom.

Italija u karanteni

Najgore je u susjednoj Italiji gdje je do petka bilo zaraženo preko 15 tisuća ljudi. Umrlo je 1016 osoba. Cijela zemlja od ponedjeljka navečer je u karanteni. Ulazak i izlazak iz Italije više nije moguć.

Stanovnici koji žive u Hrvatskoj, a rade u slovenskoj Beloj Krajini od petka više ne mogu prelaziti graicu na tom dijelu jer je taj dio Slovenije proglašen područjem osobito visokog rizika širenja koronavirusa.

Škola na daljinu

U cijeloj Istarskoj županiji od petka nema nastave u osnovnim i srednjim školama. Ta mjera je uvedena zbog većeg broja ljudi koji su bili u Italiji.

Od ponedjeljka zbog koronavirusa u Hrvatskoj nema nastave u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima, a obustava traje dva tjedna, objavio je u petak nakon sastanka s Nacionalnim stožerom civilne zaštite i resornim ministrima premijer Plenković. Učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole pratit će nastavu putem posebnih emisija na trećem programu Hrvatske radiotelevizije (HRT3), te putem Sportske televizije.

Nastava na HRT3 za prve razrede odvijat će se od 8 do 10 sati, za druge razrede od 10 do 12.30 sati, za treće od 13 do 16, a za četvrte od 16 do 19 sati. Viši razredi imat će online nastavu. 

Sportska televizija emitirat će nastavne sadržaje za predmetnu nastavu u razdoblju od 8 do 14 sati. Nastava će se održavati od tri do pet školskih sati po rasporedu koji će se objavljivati na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja, Škole za život i stranicama CARNET-a.

Ministarstvo poziva škole da na svojim mrežnim stranicama prenose informacije.  Nastavnici će nastaviti dolaziti u škole, a djeca koja nemaju mogućnost ostati kod kuće također će moći dolaziti u škole, kao i vrtiće. Odluku o radu vrtića formalno donose jedinice lokalne samouprave.

Porezne olakšice za poduzetnike

Kako bi se izbjegao gubitak radnih mjesta, odgodit će se plaćanje poreza na dohodak i dobit te doprinosa za poduzetnike koji su direktno pogođeni, prenose iz Vlade.

U četvrtak je obustavljeno trgovanje na Zagrebačkoj burzi. Hrvatska gospodarska komora u četvrtak je objavila rezultate svoje, najnovije ankete prema kojoj 74 posto hrvatskih tvrtki osjeća posljedice koronavirusa na poslovanje.

2000 eura za povratak

Europska komisija (EK) nudi po 2000 eura migrantima koji dobrovoljno pristanu na povratak s grčkih otoka u zemlje iz kojih su došli, piše u petak Večernji list.

Ponuda stoji samo mjesec dana i za prvih 5000 migranata koji se prijave, pod uvjetom da su u Grčku došli prije 1. siječnja ove godine.

Dosad je sedam država članica Europske unije izrazilo spremnost za zbrinavanje najmanje 1600 djece koja su se našla bez roditeljske pratnje u migrantskim kampovima u Grčkoj. Među njima je i Hrvatska.

Uklanjanje bisti

Kao jedan od prvih državničkih poteza predsjednika Zorana Milanovića ostat će upamćeno uklanjanje bisti hrvatskih povijesnih velikana s Pantovčaka, piše u ponedjeljak Večernji list. Iako je dio javnosti od njega očekivao da će u predvorje predsjedničkog ureda vratiti bistu bivšeg, doživotnog jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita, koju je maknula njegova prethodnica, on to nije učinio. Umjesto toga, maknuo je biste kralja Tomislava, Ivana Mažuranića, Josipa Jurja Strossmayera, Ante Starčevića, Stjepana Radića, Alojzija Stepinca, te prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Bistu Tuđmana je 2015. godine postavila bivša predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović.

Glasnogovornik Ureda predsjednika Nikola Jelić, piše Večernji, kazao je da su sve biste uklonjene još prošlog tjedna i da je odluka o micanju bisti samo provedba obećanja predsjednika Milanovića koji je još u kampanji govorio da bistama nije mjesto u Uredu nego u muzejima.

Jelena Oberman

FOTO: Vlada RH/ECDC/montaža: Alter

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.