Categories AKTUALNO

Tjedni pregled: Novi predsjednik, masoni i Josipa Lisac

Novi predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u utorak je na skromnoj ceremoniji na Pantovčaku položio svečanu prisegu uz riječi: „Tako mi Bog pomogao!“ Milanović je peti po redu predsjednik države, a ovo je bila dosad najskromnija inauguracija s tek 40-ak uzvanika. U svom je govoru zahvalio svojim prethodnicima. Svi dosadašnji predsjednici su, po njegovom mišljenju, svi u svom vremenu i datim okolnostima dali maksimum od sebe s jednim zajedničkim nazivnikom – dobrom vjerom. Kao predsjednik, kazao je, ne kani biti korektivni nego konstruktivni faktor.

Predsjednik o istini i patriotizmu

Na početku svog govora citirao je izraelskog filozofa i profesora Yuvala Noaha Hararija koji je 3. veljače objavio kolumnu u New York Timesu pod naslovom „Možete glasati. Ali ne možete izabrati što je istina“.

„Jedan od, po mom mišljenju, vodećih mislilaca današnjice ovih je dana rekao da se budućnost prave demokracije može osigurati samo tako da se istinu sačuva neovisnom o željama većine birača, kao i želju većine birača neovisnom od istine. Izbori nisu metoda za pronalaženje istine. Izbori su metoda za postizanje mirnog kompromisa između suprotstavljenih želja različitih ljudi“, kazao je novi predsjednik.

Naveo je, pritom, primjer klimatskih promjena. Naglasio je važnost neovisnosti znanosti, sudstva i medija.

Između ostalog, kazao je da je greška kad zbog razilaženja u stavovima jedni drugima dovodimo u sumnju patriotizam. „Patriotizam je, za razliku od nacionalizma, kritička privrženost i negacija isključivosti. Patriotizam je stalno i uporno nastojanje na afirmaciji onih aspekata državnosti koji su naše društvo i naše živote učinili – i čine – boljima, slobodnijima, nadahnutijima. Što bude širi i nijansiraniji taj spektar privrženosti Hrvatskoj, to će naša zemlja biti sretnije mjesto za život“, rekao je novi predsjednik.  

Spomenuo je i da patriotizam podrazumijeva neizbrisivo sjećanje i vječnu zahvalnost onima koji su poginuli i koji su patili za našu slobodu u Domovinskom ratu, kao i u antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu.

Protiv diskriminacije i nejednakosti

„Ratovi su gotovi i danas je naša obaveza i odgovornost u tome da se ni jedan građanin naše države ne osjeća ustrašenim, diskriminiranim ili na bilo koji način isključenim zbog činjenice da je drukčija ili drukčiji.

Kad kažem drukčija, mislim i slabija, malobrojnija i to prema više kriterija: rodnom, nacionalnom, socijalnom, vjerskom, seksualnom, radnom, dobnom. To je patriotizam zasnovan na najvišim vrijednostima našeg Ustava i ako hoćete puke ljudskosti, a ne na mitovima, prošlim traumama i predrasudama“, istaknuo je predsjednik Milanović.

Predsjednik Milanović istaknuo je i važnost kulture bez obzira bila ona amaterska ili u okviru nacionalne institucije.

Kazao je i da je Hrvatska domovina nekvalificiranog radnika jednako kao i uglednog akademika. Smatra da su osnaživanje solidarnosti u društvu, pravednija raspodjela nacionalnog bogatstva i suzbijanje klijentelizma, kulture laži i pohlepe glavni i najučinkovitiji instrumenti u borbi protiv nejednakosti i daljnjeg klasnog raslojavanja. 

„Ovo je kuća za nas. Za sve nas. Za nas koji smo tu, za generacije koje dolaze, i za one koji će se vratiti svojoj kući“, rekao je predsjednik RH Zoran Milanović, citirajući riječi pjesme „Zemlja“ beogradskog benda Ekatarina Velika (EKV). Svoj govor je zaključio pokličem: „Živjela Republika Hrvatska!“

Sporna savjetnica

No, već idućih dana pokazalo se spornim Milanovićevo imenovanje Jadranke Žarković, bivše ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje, za savjetnicu za odgoj i obrazovanje. Reagirali su i iz SDP-a i Zagreb Pridea.

„Prepuštanjem takvog značajnog mjesta osobi koja je dokazano saveznica desnog klerikalnog pokreta, novi Predsjednik pokazuje ne samo da ne možemo računati na to da će braniti demokratske vrijednosti i ljudska prava, već da ćemo i nakon istrpljenog mandata Kolinda Grabar-Kitarović i dalje bivati prevareni/e i ostavljeni/e na cjedilu od strane hrvatskih političara.

No, sada barem znamo što nas čeka sljedećih pet godina – gomila lažnih obećanja, a naše povjerenje Predsjednik je ovime izgubio“, poručili su iz Zagreb Pridea na Facebooku.

Himna u izvedbi Josipe Lisac

Šira je javnost, međutim, više od svega bila zabavljena komentiranjem himne koju je na inauguraciji izvela, u svom prepoznatljivom stilu, Josipa Lisac. Društvene mreže su se užarile, plasirali su se brojni video-uradci u kojima se ismijava njezino izvođenje himne. Sve bi ostalo politički nebitno da nije došlo do kaznene prijave.

Na adresu Kaznenog odjela Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu u srijedu je iz Opatije poslana kaznena prijava protiv Josipe Lisac. Optužena je za kazneno djelo iz članka 349. Kaznenog zakona, tj. povredu ugleda Republike Hrvatske. Boško Županović, vlasnik portala Liburnija.com, sumnjiči Lisac da je prilikom inauguracije Zorana Milanovića izvela i intonirala himnu Republike Hrvatske na omalovažavajući način, piše Dalmatinski Portal

U obrazloženju Županović navodi da je Lisac koristila izrugljive artikulacije i tonalitete koji, unatoč njenom osebujnom glazbenom opusu i izričaju, nisu društveno prihvatljivi. Kaže i da se takav oblik intoniranja uvijek koristi kroz oblike javnog izrugivanja ili omalovažavajućeg imitiranja. Bilo kakvo umjetničko penetriranje u skladbenu, tekstualnu i glazbenu strukturu  himne, smatra Županović, je nedopušteno.

No, članak 6. Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske ga opovrgava. Taj članak, između ostalog, kaže da je upotreba himne slobodna u umjetničkom i glazbenom stvaralaštvu pod uvjetom da se time ne vrijeđa ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske. Stoga je za očekivati da će ova kaznena prijava biti odbačena.

Masoni

Još veću pažnju od Josipe Lisac u javnosti su proteklog tjedna izazvali masoni. Iz Mediatoolkita kažu kako je upit „masoni“ u posljednjih tjedan dana ima više od 6000 spominjanja. To je povećanje od oko 2006% u odnosu na tjedan prije. Impresivan je i broj impresija, otprilike 12 milijuna, a brojke i sada uvelike rastu iz trena u tren, piše Netokracija

Naime, zbog članstva u masonskoj loži u srijedu je ostavku podnio glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić. Priča o hrvatskim masonima pojavila se krajem prošlog tjedna. Tada su mediji objavili da su vlasnici i urednici tjednika 7dnevno i portala Dnevno.hr privedeni zbog pokušaja iznude poznatog oftalmologa Nikice Gabrića. Navodno su tražili od njega 200.000 kuna kako ne bi objavili fotografije ceremonije masonske lože kojoj on pripada. Tjednik Nacional zatim je objavio ekskluzivne dokumente koji dokazuju kako je glavni državni odvjetnik Jelenić bio član masonske lože. Gabrić je potom objavio svoju prepisku s Jelenićem preko WhatsAppa, a Jelenić je Gabrića optužio da je pokušavao utjecati na istragu.

 „Vlada ne dovodi u pitanje profesionalnost i neovisnost Jelenića, ali podržavamo njegovu odluku kao glavnog državnog odvjetnika da podnese ostavku te je u danim okolnostima smatramo odgovornim i ispravnim činom“, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak prije sjednice Vlade. Problem je u tome što Vlada to nije znala prilikom donošenja odluke o prijedlogu kandidata za glavnog državnog odvjetnika. Time je povjerenje narušeno, a neovisnost rada glavnog državnog odvjetnika dovedena je u pitanje. Zato se u javnosti i poteglo pitanje da kandidati za tako istaknuta mjesta ubuduće prođu sigurnosnu provjeru.

(Ne)glasanje u Saboru 

Nekako u sjeni masona i Josipe Lisac ostalo je glasanje u Saboru. Ono se ni ovoga, kao niti prošlog tjedna nije održalo. Problem je u petak nastao oko novog Zakona o popisu stanovništva, gdje je većina odbila amandmane manjinaca, piše tportal

Među njima je bio i onaj kojim su tražili da se kod popisivanja pripadnika nacionalnih manjina uzme u obzir da popisivači također budu pripadnici nacionalnih manjina.

Jelena Oberman

FOTO: Photo by Stanley Marut from Pexels

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.