Tjedni pregled: Krenulo sakupljanje potpisa za referendum protiv odlaska u mirovinu sa 67 godina

Tjedni pregled: Krenulo sakupljanje potpisa za referendum protiv odlaska u mirovinu sa 67 godina

Simboličnom akcijom na štandu „ispod sata“ na Trgu bana Jelačića u Zagrebu u subotu u ponoć inicijativa triju hrvatskih sindikata „67 je previše“ započela je prikupljanje potpisa za referendum o izmjeni uvjeta za mirovinu. Potpisi će se prikupljati u iduća dva tjedna na više od 300 štandova u preko 200 hrvatskih gradova i općina diljem Hrvatske. U akciju se uključilo oko 4000 aktivista koji će prikupljati potpise.

Za referendum potrebno gotovo 374 tisuće potpisa

Referendumsko pitanje je formulirano u obliku Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, koji je stupio na snagu početkom godine. Inicijativa traži da se granica za odlazak u starosnu mirovinu vrati sa 67 na 65 godina, a penalizacija radi prijevremene mirovine smanji s 0,3 na 0,2 posto.

Ministar uprave Lovro Kuščević donio je rješenje kojim se utvrđuje da je u registru birača u subotu u ponoć upisano ukupno 3.735.680 birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Republici Hrvatskoj. Kako deset posto od tog broja iznosi 373.568, to je minimalni broj potpisa kojeg Inicijativa treba prikupiti.

Referendumska inicijativa, koje su pokrenule tri sindikalne središnjice: Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata, uputila je Crkvi zamolbu da im se u razdoblju, od 27. travnja do 11. svibnja 2019. godine, dopusti prikupljanje potpisa građana pred crkvama i crkvenim prostorima za referendum, međutim Nadbiskupski duhovni stol ih je odbio.

Bozanić na Uskrs o brodogradilištima

Svečano uskrsno euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali predvodio je na Uskrs zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Bozanić. U svojoj se propovijedi osvrnuo i na radnike brodogradilišta u Puli i Rijeci.

„Vapaji govore o tome da radnici ondje mjesecima dolaze na posao, a ne dobivaju nikakvu plaću i to u dijelovima domovine za koje se kaže da su najrazvijeniji. Kako je to moguće? Sigurno da o tome znaju ljudi iz politike, kako iz lokalne tako i one najviše. Moguće je da se trebaju rješavati problemi koji su se dugo skrivali pod tepih zbog interesa moćnika, no u takvim igrama i računicama na kraju strada mali čovjek“, istaknuo je Bozanić.

Na njegove riječi istoga dana, u nedjelju, reagirao je predsjednik IDS-a Boris Miletić. On optužuje Bozanića da je blagdan Uskrsa „instrumentalizirao za slanje pristranih političkih poruka i ciničnu prozivku naših regija, Istarske i Primorsko-goranske županije, koje, kako kaže, predstavljaju najrazvijenije dijelove domovine“. Apelirao je „na crkvene autoritete da se suzdrže od političkog navijanja i diskriminacije regije koje im iz njima znanih razloga nisu po volji te da se u duhu Uskrsa aktivno založe za radnike brodogradilišta i doprinesu okončanju njihove višemjesečne patnje”.

Bombaški napadi na Šri Lanki

Svijet je na Uskrs šokirala serija krvavih bombaških napada u Šri Lanki, u kojima je po crkvama i hotelima ubijeno najmanje 359 ljudi. U bolnicama je zbrinuto oko 500 ljudi, od kojih su neki preminuli od zadobivenih ozljeda.

Islamska država (ISIL) preuzela odgovornost za taj teroristički čin, a njihova novinska agencija Amaq objavila je i fotografije napadača. Prema nekim informacijama, riječ je o dvjema lokalnim skupinama islamista, potpomognutima međunarodnim djelovanjem radikala.

Lažni učitelji, lažne medicinske sestre

Nakon afere s otkrivanjem lažnih učitelja po školama, ovoga tjedna Hrvatsku je zatresla i afera s lažnom medicinskom sestrom u jednoj ordinaciji obiteljske medicine u Obrovcu kraj Zadra. Slučaj je, na temelju dojave građana, javnosti razotkrila ekipa emisije Provjereno s Nove TV.

Lažna medicinska sestra ne samo da nije imala svjedodžbu medicinske škole, nego, po pisanju medija, nije čak ni završila srednju školu. Ona je zaradila optužni prijedlog zbog lažnog predstavljanja ili potvrđivanja lažnih podataka, odnosno, neovlašteno nošenje znakovlja službene osobe, a zadržana je i na odjelu psihijatrije Opće bolnice Zadar. Nakon što se vijest munjevito proširila po svim medijima, HZZO je raskinuo ugovor s doktorom koji je zaposlio lažnu sestru. On je u razgovoru za 24 sata rekao da je otišao na bolovanje i najavio tužbu protiv HZZO-a.

Slavonci protiv Rusa

Načelnici, gradonačelnici i vijećnici po Slavoniji bune se protiv toga da vrijedna poljoprivredna zemljišta koja su pripadala Agrokoru, prijeđu u ruke stranaca, točnije ruskih vjerovnika Agrokora, prenosi Dnevnik.hr.

Kako piše taj portal, prvo je izglasan Lex Agrokor kojim se omogućava financijski oporavak tvrtki u sastavu Agrokora. Zatim je potpisana nagodba i osnovane su zrcalne tvrtke na koje se treba prenijeti sva imovina starih tvrtki, uključujući i koncesije na zemljišta. Da bi se to ostvarilo Sabor je donio novi Zakon o koncesijama koji takav prijenos dopušta. Za prijenos koncesija potrebno je potpisati aneks postojećeg ugovora, koji, uz blagoslov ministarstva sklapaju jedinice lokalne samouprave. Međutim, one se sad opiru tome.

Jelena Oberman

FOTO: 67 je previše

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.