Novoizabrani predsjednik Zoran Milanović treba voditi računa i o ratu

Novoizabrani predsjednik Zoran Milanović treba voditi računa i o ratu

Kao što smo pisali nakon prvog kruga u osvrtu pod nazivom „Milanović i Grabar- Kitarović u lovu na Škorine i protestne birače“  Zoran Milanović bio je u prednosti na ovim izborima. Naša predviđanja su se u nedjelju i ostvarila: novi Predsjednik Republike Hrvatske je Zoran Milanović, kandidat SDP-a i ostalih lijevih stranaka. On je osvojio preko milijun glasova, dok je bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović osvojila 929,5 tisuća glasova.

Raspoloženje birača

Da ponovimo što smo tada napisali. Da i svi Škorini birači glasaju za Kolindu Grabar-Kitarović, a nisu, imala bi tek 51 posto, što je tijesan rezultat. Dio birača Miroslava Škore, kako sada pokazuju istraživanja, je apstinirao, dio je dao glas Grabar-Kitarović, a dio Milanoviću. Na birače Mislava Kolakušića, Ivana Pernara, Daria Juričana, Dalije Orešković, Katarine Peović, Dejana Kovača, Nedjeljka Babića i Ante Đapića kandidatkinja omražene im stranke , HDZ-a, jednostavno nije mogla računati. Gotovo devedeset tisuća nevažećih listića pokazalo je i da na te birače niti SDP-ov kandidat nije mogao računati.

Da ponovimo ono što smo već pisali, Grabar-Kitarović osim tereta svojih nepromišljenih izjava i gafova, nosi i breme stranke koja ju podržava. Kao što smo već nakon prvog kruga napisali, HDZ bi ozbiljno trebao razmisliti o svojim budućim potezima. Očito je da je više od 70 posto birača protiv njih, a koalicijski potencijal im je slabiji no ikad. Po turbulenciji u stranci nakon što su se objavili prvi rezultati izbora, čini se da je taj proces već započeo.

Milanović i ratom zahvaćena područja

No, ovi izbori ponovo su pokazali jednu drugu, ozbiljnu i duboku podjelu u hrvatskom društvu. O njoj bi trebao voditi računa i novoizabrani predsjednik Zoran Milanović. Ta podjela nije podjela na ustaše i partizane, siromašne i bogate, urbane i ruralne, pri čemu se pod ruralno misli na slabije obrazovano stanovništvo.

Podjela je to koja vuče svoje korijene još iz Domovinskog rata. Jasno vidljiva granica između područja koja su dala potporu SDP-u i HDZ-u granica je Virovitica – Karlovac – Karlobag. Područja pogođena ratom, iza te granice, jasno su dala veću potporu HDZ-ovoj kandidatkinji. Tome je tako jer SDP nema jasno razrađenu politiku za ratom pogođena područja. 

Sloganom „Normalno, ratovi su gotovi“ kao da SDP i Milanović ne žele prihvatiti činjenicu da se posljedice rata još uvijek osjećaju i da ih se mora sanirati. Ako uzmemo u obzir da SDP ima vrlo jasnu politiku spram II. svjetskog rata, i da nastoji prikazati kako su podjele na ustaše i partizane još uvijek naša realnost, onda odnos prema ljudima koji još uvijek trpe posljedice iz Domovinskog rata postaje uvredljiv.

Da budemo posve otvoreni, ni HDZ nema adekvatnu politiku, ali barem ne umanjuje posljedice rata i ne negira da one postoje. SDP i Zoran Milanović stoga bi morali jasno odrediti kakvu će politiku voditi spram tih područja, veterana i žrtava rata, ako SDP želi pobijediti na predstojećim parlamentarnim izborima koji nas očekuju ove godine. Jer u načelu, SDP-u bi trebalo biti lakše. Oni ne vuku za sobom repove korupcijskih afera i pljačke kao HDZ. Njihova pobjeda trebala bi biti glatka, da nije tog jednog, vrlo važnog detalja: rata.

Jelena Oberman

FOTO: Alter/snimka zaslona RTL

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.