Categories KULTURA

„Magnetsko polje igre“ ovoga petka u Karlovcu

Centar za plesnu i izvedbenu umjetnost „Free Danceˮ ovoga petka, 22. listopada 2021. u 19.30 u Atriju Veleučilišta u Karlovcu organizira karlovačku premijeru multidisciplinarne plesne predstave „Magnetsko polje igre“ prema ideji i konceptu Melite Spahić Bezjak te u režiji i dramaturgiji Marija Kovača.  U predstavi umjetnički tim istražuje mogućnosti umjetničkih djela nadahnutih Nikolom Teslom povezujući znanost, umjetnost i kulturu. Zagrebačka premijera bila je 9. listopada 2021. u Tehničkom muzeju  „Nikola Teslaˮ u Zagrebu.

U predstavi sudjeluju: Melita Spahić Bezjak, Branko Banković, Larisa Lipovac Navojec, Mario Kovač. Glazbu je komponirao Damir Šimunović, za kostime je zaslužna Ana Mikulić, a za rasvjetu Robert Pavlić. Koprodukciju potpisuje Plesni centar TALA.

Magnetsko polje igre

Nadovezujući se na prethodni koreografski rad Melite Spahić Bezjak, „Magnetsko polje igreˮ nastavlja propitivati i istraživati mogućnosti umjetničkih djela nadahnutih Nikolom Teslom koja ujedno mogu biti edukativnog i promocijskog karaktera te povezivati znanost, umjetnost i kulturu. Projekt okuplja tim suradnika, umjetnika i stručnjaka koji dijele i razmjenjuju pozitivna razmišljanja o znanstvenom diskursu te kazališni instinkt, istodobno se otvarajući prema lokalnoj zajednici.

Polazišta radnog procesa: magnet, magnetsko polje, igra, frekvencija, Teslina životna priča, ostavština nama, pisani proces rada kao podsjetnik/putokaz inspiracijama, objekti i subjekti.

Izvedbeni prostor i scenografija te pojedini dijelove predstave propitivat će se u odnosu na konkretne prostore (Teslin demonstracijski kabinet u Tehničkom muzeju „Nikola Teslaˮ), tekstne istraživačke radove, izume. Ideja je također proučiti poezijska polazišta koja su nadahnula Teslu, kao i vlastita bilježenja umjetnika tijekom procesa rada, te ih kreativno spojiti.

Tesla kao inspiracija

Polazeći od promatranja predstave kao eksperimenta koji teži pronalasku „izumaˮ u kojem se djelo promatra putem kreativnih jednadžbi, predložaka, formula, proces rada zaokružuje se unutar vlastite procesne mape i formule koja je svojevrsni put suradničkom timu.

Donoseći u radni proces objekte, priče, poeziju i glazbalo teremin, koji djeluje na principu magnetskog polja, svaka polazišna točka postaje dijelom jednadžbi i formula koje će se oblikovati tijekom istraživačkog procesa. Dramaturgija eksperimenta postaje dramaturgijom predstave (plesno-znanstveni eksperiment).

Struktura i proces eksperimenta čine strukturu predstave polazeći od jednadžbe magnetske indukcije: T = Wb/m².

Predstava je nastajala u sklopu rezidencijskog istraživačkog festivala Platforma HR te rezidencije „Critical Movementˮ u Sofiji. 

Održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, te financijskom potporom Zaklade „Kultura novaˮ.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.