Categories ŽIVOT

Izazovi modernog doba: Fortnitemanija

Dijete dolazi iz škole, pali igraću konzolu, uzima mobitel u ruke, zove prijatelje. Zatim sjeda ispred televizora i s prijateljima koji su se u međuvremenu umrežili, zapodijeva komunikaciju. Uzbuđenje zbog virtualnih neprijatelja može započeti. Cijelo vrijeme preko konzole, djeca, koja su sad u zajedničkom timu, razmjenjuju upute: kamo krenuti i što raditi. Nerijetko to prolazi uz sveopću galamu i vrisku koja izluđuje roditelje.

Igra preživljavanja

Naime, nakon dugo godina prevlasti Minecrafta, na tržištu se pojavila nova video igrica koja opsjeda djecu diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Riječ je o Fortnite Battle Royale, igrici preživljavanja, u kojoj igrač upada na određeno područje na mapi i bori se, protiv suparnika, oružjem koje pri tom skupi. Po putu osim oružja, skuplja lijekove i materijal za gradnju, jer je i gradnja građevina važan dio ove igre. Pobjednik je onaj koji zadnji ostane živ. U zadnje vrijeme, često se može vidjeti klince na ulici ili ispred škola kako izvode zanimljive plesne koreografije. I to je preuzeto iz igrice.

No, igrica u kojoj ste u klinču s drugim igračima, pokušavate ih nadmudriti i biti bolji od njih, izaziva nove opasnosti. Pogotovo je, upozoravaju stručnjaci, opasna za djecu. Problem je što je igraju i djeca nižih razreda za koju, zbog pucačine, ta igrica uopće nije niti primjerena. Djeca u dobi od sedam godina trebala bi biti zaštićena od izlaganja nasilnim sadržajima, upozoravaju. Također postoji opasnost i od komunikacije s nepoznatim, starijim osobama koje ne moraju imati dobre namjere, tako da, ako već igraju Fortnite, to nikako ne smije biti bez roditeljske kontrole i konstantnog nadzora.

Pripazite na djecu

Svijetom je, također, odjeknula priča o devetogodišnjakinji iz Velike Britanije koja je, zbog Fortnitea završila na odvikavanju od videoigara. Zbog igrice je spavala pod nastavom, imala agresivne ispade, počela je zanemarivati slobodne aktivnosti u kojima je ranije uživala, potrošila je roditeljima ogromne svote novca na kreditnoj kartici, a igru nije htjela prekidati niti zbog odlaska na WC, zbog čega je mokrila po jastuku na kojem je sjedila.

Dječji psiholog Adam Pletter putem Facebooka  apelira na roditelje da pripaze jer u ovoj igrici ne funkcioniraju vremenska ograničenja, budući da se ne zna koliko će igra trajati. Bolje je, kaže, pustiti dijete da odigra partiju do kraja nego ga prekinuti u igranju. Niti zabrana igranja nije rješenje. Jer, upozorava, ako jedan roditelj zabrani igranje nakon škole, a drugi dopusti, dijete se neće imati s kime igrati. Bit će samo i frustrirano, a ujedno i društveno izolirano, jer svi, pogađate, pričaju samo o Forteniteu.

Jelena Oberman