Ivan Pernar protiv migranata, papa Franjo upozorava da Biblija upućuje na srdačno dočekivanje migranata

Ivan Pernar protiv migranata, papa Franjo upozorava da Biblija upućuje na srdačno dočekivanje migranata

Svjedoci smo ovih dana kako stotine migranata pokušavaju iz Bosne i Hercegovine ući u Hrvatsku kako bi nastavili svoj put prema bogatim zemljama Europske unije. U jednom takvom masovnom proboju na graničnom prijelazu Maljevac u srijedu ih je spriječila hrvatska policija. Usprkos tome što je na granici bilo burno, dramatično, pa čak i nasilno, policija je do kraja večeri uspjela smiriti tenzije i spriječiti nelegalan ulazak.

“Hrvatska će, kao što je i do sada radila, štititi hrvatske granice od nezakonitih ulazaka i imigracija, naravno, poštujući sve visoke standarde međunarodnoga, humanitarnog i našega prava”, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu, nakon svečane Sjednice Gradskoga vijeća Grada Makarske.

Val neprijateljstva

Paralelno s nasilnim pokušajima ulaska u državu, širi se i val neprijateljstva prema migrantima. Na Facebooku je tako reagirao saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar, koji nimalo ne skriva svoj negativni odnos prema migrantima.

„Cijelo vrijeme su mediji gurali narativ o tome da su migranti dobri i miroljubivi ljudi, a naša policija brutalna i nasilna.

Bez obzira na sve vijesti o tome što se događa po ulicama Europe, ali i u susjednoj BiH, uporno se pokušao nametnuti taj lažni narativ.

Ljude koji spaljuju svoje dokumente prije prelaska granice, gule kožu s prstiju da ih se ne bi moglo identificirati, dolaze iz država gdje rata uopće nema, a pritom sa sobom nose noževe, provaljuju, kradu, tuku, izbadaju i pritom još kamenuju policiju, pa jesu li to izbjeglice ili kriminalci?

Drago mi je da je danas došlo do ovakve situacije na granici da svi mogu vidjeti tko su oni koji koriste nasilje, bacaju kamenje i sustavno krše zakon, da se konačno prestane blatiti hrvatska policija.“, napisao je Pernar na Facebooku.

No, ovakvi istupi političara nisu karakteristični samo za Hrvatsku.

Opasnost populizma

Kako prenosi Hina, papa Franjo se u utorak u propovijedi založio za toleranciju prema izbjeglicama i upozorio na opasnosti populizma, spomenuvši i Adolfa Hitlera.

Istaknuo je potrebu da mladi budu upoznati s ratovima 20. stoljeća, kako ne bi ponovili greške te kako bi znali kako se populizam širi. Papa je izložio analizu populizma i nasljeđa svjetskih ratova upravo nakon što mu je jedna starija žena koja migrante uči talijanski rekla da je zgrožena stavovima prema izbjeglicama.

Papa je rekao da Biblija upućuje na srdačno dočekivanje migranata, ali je također rekao da vlade imaju pravo ograničiti imigraciju.

“Vlada mora biti otvorena prema primanju i integraciji, ali ima pravo biti oprezna i reći koji broj migranata može primiti”, kazao je papa.

“Zato je važno za cijelu Europu da odredi uvjete za rješenje tog problema, tako da zemlje koje su na prvoj crti poput Italije, Španjolske i Grčke ne budu prepuštene neproporcionalnoj raspodjeli izbjeglica”, zaključio je papa Franjo.

Jelena Oberman

FOTO: Unsplash (ilustracija), snimka ekrana Facebook