Categories AKTUALNO

Are You Syrious: „MUP nas želi diskreditirati u očima javnosti“

Volonter udruge Are You Syrious (AYS) Dragan Umičević u utorak je, na prekršajnom sudu u Županji nepravomoćno osuđen na novčanu kaznu od 60 tisuća kuna zbog pomaganja skupini migranata da u ožujku ove godine ilegalno prijeđu hrvatsku granicu u mjestu Strošinci, objavilo je jučer direktno.hr. Kako pišu, u presudi stoji da im je pomogao na način, da im je svjetlosnim signalima iz automobila “davao upute gdje i kada mogu nezakonito prijeći državnu granicu i ući na područje Republike Hrvatske“.

Na informacije objavljenje u medijima, na svom Facebook profilu reagirala je i udruga AYS.

Groteskna optužba

„Grotesknu optužbu mogli smo protumačiti jedino kao sredstvo političkog pritiska na udrugu AYS, koja je prva u medije iznijela informaciju o smrti male Madine, te je javno u više navrata upozoravala na nelegalno postupanje hrvatske policije prema izbjeglicama na granicama RH, zbog čega našu vladu ovih dana prozivaju i u Europskom parlamentu. Zanimljivo je da je optužnica protiv volontera AYS došla baš u vrijeme kada smo u medijima počeli govoriti o nasilju na našim državnim granicama. Zanimljivo je da je u optužnom prijedlogu MUP RH između ostaloga tražio “zabranu rada u RH za pravnu osobu” – s obzirom na to da Dragan nije pravna osoba, to je jedino moglo značiti zabranu rada za našu udrugu. Zanimljivo je i da je informacija o nepravomoćnoj presudi, koju sud još nije ni objavio na svojoj oglasnoj ploči (dakle koja još nije službeno javno dostupna) objavila novinska agencija u državnom vlasništvu. I to baš u trenutku kada je naša udruga upozorila na još jedno dijete-žrtvu nelegalnog postupanja hrvatske granične policije, petogodišnju Allsu“, kažu u svom priopćenju.

Kronologija događaja

Šestogodišnja djevojčica Madina poginula je prilikom protjerivanja iz zemlje lani u noći s 21. na 22. studenog. Zbog njene smrti DORH-u su prijavljeni nepoznati počinitelji u hrvatskoj policiji. „Kasnija istraga pokazat će da su potencijalno inkriminirajuće snimke termovizijske kamere spornog incidenta misteriozno nestale. Za izgubljeni mali život tako nitko nije odgovarao – niti oni koji su njoj i njezinoj obitelji u ledenoj noći naredili da po tračnicama hodaju natrag u Srbiju, niti oni koji su takvo nelegalno protjerivanje naložili ili prešutno podržavali.“, ističu.

Nepuna četiri mjeseca kasnije, u noći s 20. na 21.ožujka ove godine AYS je putem Facebooka kontaktirala obitelj male Madine. „Starija Madinina sestra rekla nam je da se s ukupno 11 djece i maloljetnika nalaze u polju nedaleko od sela Strošinci, da su promrzli i da se boje nove tragedije. Usprkos svemu, željeli su zatražiti azil u Hrvatskoj.“, pričaju. Dežurni volonteri AYS su potom kontaktirali policiju, a njihov volonter Dragan, koji živi najbliže mjestu događaja, izašao je na teren i obratio se najbližoj policijskoj patroli kraj granice i prenio im sve informacije s kojima su kao udruga raspolagali. S obitelji male Madine, tvrde, nikada nije bio u izravnom kontaktu. Prvi put ih je ugledao tek kasnije te noći, kada ih je policija prepratila u obližnju policijsku postaju.

AYS zaključuju da je upravo MUP RH pustio ovu informaciju u javnost kako bi skrenuo pažnju s vlastitih nelegalnih radnji, a zaštitnike ljudskih prava koji na to upozoravaju diskreditirao u očima javnosti. Njihov volonter, tvrde, nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret i iscrpit će sve sudske instance da to i dokažu.

MUP: Nastavlja se potraga za nestalom djevojčicom Allsom

Profil petogodišnje sirijske djevojčice Allse objavljen je u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba. “Nakon što je 43-godišnji Sirijac tijekom ponedjeljka, posredstvom Isusovačke službe za izbjeglice i UNHCR-a, pristupio na granični prijelaz Maljevac te razgovarao s policijskim službenicima iznoseći daljnje navode o navodnom nestanku svoje kćeri, policijski službenici su nastavili s provjerama navoda, obilaskom mogućih lokacija i traganjem za djevojčicom”, stoji u priopćenju MUP-a, kako prenose mediji.

Jelena Oberman

FOTO: Are You Syrious, Nacionalna evidencija nestalih osoba